ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΕΡΕΥΝΑ SERALINI: ΔΕΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ

seralini 1 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

seralini 1 - Σόλων ΜΚΟΗ έρευνα Séralini, γνωστή κυρίως σε όσους ασχολούνται με το θέμα των γενετικά τροποποιημένων, είναι η μεγαλύτερη ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ έρευνα, που έχει γίνει μέχρι στιγμής για τις επιπτώσεις των γ.τ. στην υγεία. Επικεντρώνοντας στις επιπτώσεις του γ.τ. καλαμποκιού ΝΚ603, καθώς και του φυτοφαρμάκου που χρησιμοποιείται στην καλλιέργειά του (Roundup), η έρευνα αυτή αποκάλυψε την επικινδυνότητα των Γ.Τ.Ο. και τη σύνδεσή τους μεταξύ άλλων με την ανάπτυξη καρκίνου και με πρόωρο θάνατο. Ταυτόχρονα, κατέδειξε την ανεπάρκεια των 3μηνων ερευνών που χρηματοδοτούνται από τις ίδιες τις εταιρείες, καθώς και των τρίμηνων επίσης ερευνών της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), που βιάζονται να κρίνουν τα γ.τ. προϊόντα ως ασφαλή. Όπως ήταν αναμενόμενο, η έρευνα Séralini αυτή χτυπήθηκε από το βιοτεχνολογικό λόμπι ως αναξιόπιστη…

Τι απαντά στην κριτική που ασκείται το gmoseralini.org; Γιατί είναι σημαντική η έρευνα Séralini; Δέκα σημεία που καταρρίπτουν τα ψευδή επιχειρήματα της βιοτεχνολογίας των πολυεθνικών: 

1. Η μεγαλύτερη κριτική που ασκήθηκε στην έρευνα Séralini είχε ως βάση την υπόθεση ότι ήταν μια “κακώς σχεδιασμένη έρευνα για τον καρκίνο”. Δεν ήταν. Ήταν μια έρευνα για τη χρόνια τοξικότητα, που σωστά σχεδιάστηκε και σωστά διεξήχθη.

2. Η έρευνα Séralini είναι η μόνη μακροχρόνια έρευνα  για το εμπορευματοποιημένο γ.τ. καλαμπόκι NK603 και το συνοδό του φυτοφάρμακο (Roundup)

3. Στην έρευνα Séralini χρησιμοποιείται το ίδιο είδος αρουραίου που χρησιμοποίησε η Monsanto στην 90 ημερών έρευνά της για τα γ.τ. τρόφιμα και στις μελέτες για το glyphosate, το ενεργό συστατικό του Roundup.

4. Ο αρουραίος αυτός είναι το ίδιο με τους ανθρώπους επιρρεπής στην ανάπτυξη όγκων. 

seralini 3 - Σόλων ΜΚΟ

5. Σε σύγκριση με βιομηχανικές έρευνες για τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα, η έρευνα Séralini μελέτησε τον ίδιο αριθμό αρουραίων, αλλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (δύο χρόνια αντί για 90 μέρες) και με διαρκείς μετρήσεις μπόρεσε να διακρίνει τις επιπτώσεις των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων από αυτές του φυτοφαρμάκου (RoundUp)

6. Αν κάποιοι θεωρούν ότι η έρευνα Séralini δεν αποδεικνύει την επικινδυνότητα του εξεταζόμενου Γ.Τ.Ο., τότε θα πρέπει να δεχτούν ότι και οι βιομηχανικές έρευνες για τους Γ.Τ.Ο. δεν μπορούν να αποδείξουν ότι είναι ασφαλή.

7. Η έρευνα Séralini έδειξε ότι το σύνηθες διάστημα των 90 ημερών δεν επαρκεί για να φανούν οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις: καρκίνος, βλάβη των οργάνων και οι πρόωροι θάνατοι. Οι πρώτοι όγκοι εμφανίστηκαν από τον 4ο μήνα.

8. Έδειξε ότι είναι λάθος που η βιομηχανία και οι ρυθμιστικές αρχές απορρίπτουν τις τοξικές επιπτώσεις των 90ημερων ερευνών ως μη έχουσες σημασία.  Στην διετή έρευνα του Σεραλίνι οι επιπτώσεις αυτές εξελίχθηκαν σε οργανικές βλάβες, καρκινογενέσεις και πρόωρους θανάτους.

seralini 2 - Σόλων ΜΚΟ

9. Κατά τις  ρυθμιστικές αρχές σε ολόκληρο τον κόσμο δεν απαιτούνται μακροχρόνιες έρευνες για τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα.

10. Τα γ.τ. τρόφιμα έχουν τοξικές επιπτώσεις στα ζώα τόσο σε εργαστήρια, όσο και σε φάρμες ζώων, σύμφωνα με μια σειρά ερευνών.

Ένα σημείο που προσθέτω εγώ, ένας απλός άνθρωπος με βάση την κοινή λογική:

Τι είδους καλαμπόκι είναι αυτό, για το οποίο πρέπει να γίνουν πειράματα σε ζώα; Τι εννοούμε  ότι είναι “ασφαλείς” οι γ.τ. οργανισμοί, όταν οδηγούν σε καρκινογενέσεις; 

Το παρακάτω βίντεο περιέχει σοκαριστικές εικόνες από τα πειράματα σε ζώα της έρευνας Σεραλίνι, εικόνες που έχουμε δει και στο “Σπόροι του Θανάτου”

Ευχαριστώ θερμά την Ηρώ Κοπανάκη, που συνέβαλλε στη μετάφραση δύσκολων για εμένα όρων.

(εάν δεν εμφανιστούν οι ελληνικοί υπότιτλοι αυτόματα, πιέστε το εικονίδιο CC στην κάτω δεξιά γωνία του βίντεο)

Πηγή: γεωσκώληκας, gewskwlikas.blogspot.gr