ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

ΥΠΕΑΛΙΕΥΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΩΚΕΑΝΩΝ ΑΦΑΝΙΖΟΥΝ ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΟΠΟΥΛΙΑ

yperalieusi thalassopoulia 1 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

yperalieusi thalassopoulia 1 - Σόλων ΜΚΟΘύματα της υπεραλίευσης και της ευρύτερης υποβάθμισης των θαλασσών και των ωκεανών του πλανήτη δεν είναι μόνο τα θαλάσσια είδη, αλλά και τα πτηνά που τρέφονται σε αυτά τα οικοσυστήματα.

Σύμφωνα με νέα έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLoS ONE οι πληθυσμοί των θαλασσοπουλιών έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 70% σε σύγκριση με τη δεκαετία του 1950.


Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάστηκαν 500 αποικίες θαλάσσιων πτηνών σε όλο τον κόσμο, οι οποίες εκτιμάται ότι αντιστοιχούν στο 19% του παγκόσμιου πληθυσμού και θεωρούνται αντιπροσωπευτικό δείγμα.

Το ακριβές ποσοστό της μείωσης υπολογίζεται σε 69,5%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε απώλεια 230 εκατομμυρίων πουλιών σε 60 χρόνια.

Εκτός από την υπεραλίευση, τα θαλασσοπούλια εξοντώνονται από αλιευτικά εργαλεία που παγιδεύουν τα πτηνά, τη ρύπανση με πλαστικά που εισέρχονται στο πεπτικό τους σύστημα, τις διαρροές πετρελαίου, την εισαγωγή ξένων θηρευτών σε αποικίες, την απώλεια των ενδιαιτημάτων τους και τις μεταβολές που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.

«Τα θαλασσοπούλια είναι ιδιαίτερα καλοί δείκτες της υγείας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων» σχολιάζει η επικεφαλής της μελέτης, Μισέλ Παλέτσνι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα θαλάσσια πτηνά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία και πολλών χερσαίων οικοσυστημάτων, καθώς οι κουτσουλιές τους μεταφέρουν θρεπτικά συστατικά από τη θάλασσα στην ξηρά και κυριολεκτικά προσφέρουν λίπασμα σε μεγάλες παράκτιες εκτάσεις.


Πηγή/φωτογραφία: econews.gr

Σχετικά άρθρα