ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΦΙΛΟΖΩΪΑ

ΕΝΑΣ ΑΣΤΕΓΟΣ ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΤΙΣ ΓΑΤΕΣ ΣΤΟΝ ΛΑΙΜΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ (της Ελένης Ηλιοπούλου)

VouliagmeniLaimosKouroupis 1 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

VouliagmeniLaimosKouroupis 1 - Σόλων ΜΚΟΤον Γιώργο Κουρούπη τον συνάντησα τυχαία πριν από μερικές εβδομάδες στην περιοχή του Λαιμού της Βουλιαγμένης στο τέρμα του δρόμου που περνάει ανάμεσα από τα πολυτελή ξενοδοχεία και την παραλία του Αστέρα. Μέχρι τότε δεν γνώριζα ότι στο εγκαταλελειμμένο κτίριο, που κατασκευάστηκε για την επεξεργασία των λυμάτων της περιοχής, κάποιος κατοικεί.

Το «σπίτι» του κ. Κουρούπη δεν έχει ούτε νερό ούτε ρεύμα!


Τον είδα να χαϊδεύει και να συνομιλεί με τις γάτες της περιοχής και αφού τον πλησίασα τον ρώτησα αν μου επιτρέπει να τις φωτογραφίσω. Εκεί έξω από το εγκαταλελειμένο κτίριο του βιολογικού, που έχει «μετατρέψει» σε σπίτι του, πιάσαμε την κουβέντα με αφορμή τις ψιψίνες. Και τότε εκείνος ξεκίνησε να μου μιλάει για τον Καφάβη, την ποίηση, τις τέχνες.

VouliagmeniLaimosKouroupis 2

Ο κ. Κουρούπης μου εξήγησε ότι μένει ήδη τρία χρόνια εκεί και ζει χωρίς νερό και ρεύμα, έχοντας ως παρέα τις γάτες και τα κύματα. Όταν τον ρώτησα πως καταφέρνει να ταΐζει τον εαυτό του και τα τόσα γατιά, που ζουν μαζί του, μου  εξήγησε ότι κάποιοι τον βοηθούν, και πως τροφές στα ζώα φέρνει όποτε μπορεί μια φιλόζωη από τον Σύλλογο Προστασίας Αδέσποτων Ζώων.

VouliagmeniLaimosKouroupis 3

Η «αυλή του».

Στην περιοχή υπάρχει μια αρκετά μεγάλη γατοαποικία και τόσο ο κ. Κουρούπης όσο δύο – τρεις άλλοι εθελοντές φροντίζουν ώστε τα ζώα να βρίσκουν τροφή και νερό ενώ έχουν καταφέρει να στειρώσουν τα περισσότερα γατιά.

Φεύγοντας τον ρώτησα αν έχει κινητό, ώστε αν μπορώ να βοηθήσω μέσω του www.zoosos.gr να έχω τρόπο να επικοινωνήσω μαζί του. Αφού μου έδωσε τον αριθμό του μου είπε: «Ψάξε μια μένα στο ίντερνετ θα δεις το βιβλίο που έχω γράψει για τον Καφάβη στις εκδόσεις Πύρρα».

VouliagmeniLaimosKouroupis 4

Οι ψιψίνες της γατοαποικίας που ζουν μέσα στα πουρνάρια.

Όταν αναζήτησα στο διαδίκτυο το βιβλίο του «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΒΑΦΗΣ, ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ» αντιλήφθηκα πως ό,τι μου έλεγε το εννοούσε.

Ο εκδοτικός οίκος στο βιογραφικό σημείωμα του συγγραφέα αναφέρει: «Ο Γεώργιος Κουρούπης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Μαΐου 1952, από γονείς γεννημένους στην νήσο Σύρο των Κυκλάδων. Τα μαθητικά του χρόνια τα έζησε στην Αθήνα, περίοδο κατά την οποία υπήρξε πρωταθλητής κολυμβήσεως και υδατοσφαιρίσεως. Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στην Αγγλία, κι ακόμη παρακολούθησε πλήθος σχετικών σεμιναρίων στην Γαλλία, στην Γερμανία και στην Ιταλία.

VouliagmeniLaimosKouroupis 5

Δύο από τις πολλές γατούλες του.

Εργάστηκε επί χρόνια ως Φωτογράφος και ιστορικός Ερευνητής, με ειδίκευση στις αερολήψεις, κι ως χειριστής ελαφριών αεροπλάνων ασχολήθηκε με διάφορους τομείς της Ναυτιλίας, της Βιομηχανίας και του Τουρισμού».

Όποιος μπορεί να βοηθήσει και τον κ. Κουρούπη και τα ζώα του ας τον καλέσει στο τηλέφωνο 6978127398.

Πηγή/φωτογραφίες: zoosos.gr

Σχετικά άρθρα