1

ΤΟ 2015 ΚΑΘ’ ΟΔΟΝ ΓΙΑ ΘΕΡΜΟΤΕΡΟ ΕΤΟΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ – ΝΟΑΑ

Τον τίτλο του 2014 ως θερμότερου έτους στα χρονικά από το 1880 που τηρούνται επίσημα μετεωρολογικά δεδομένα διεκδικεί επάξια το 2015 σύμφωνα με τις πρόσφατες μετρήσεις της  Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ)των ΗΠΑ.

Τα επίσημα στοιχεία της NOAA δείχνουν ότι ο Μάιος του 2015 ήταν μακράν ο θερμότερος μήνας στην ιστορία, όπως και το πρώτο πεντάμηνο του 2015 συνολικά.

Πιο συγκεκριμένα, ο Μάιος του 2015 ήταν θερμότερος κατά 0,08 βαθμούς Κελσίου από τον προηγούμενο και κατά 0,87 βαθμούς Κελσίου από τη μέση θερμοκρασία ολόκληρου του 20ού αιώνα.

Αντίστοιχα, το πρώτο πεντάμηνο του 2015 κατέρριψε το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ του 2010 ως το θερμότερο στην ιστορία κατά 0,09 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, σε αντίθεση με τότε, τώρα το φαινόμενο Ελ Νίνιο μόλις κάνει την εμφάνισή του, πράγμα που σημαίνει ότι δεν αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας μέσα στο έτος.

Εάν, λοιπόν, επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις που φέρνουν το επτάμηνο Ιουνίου-Δεκεμβρίου πέμπτο στην κατάταξη των θερμότερων αντίστοιχων περιόδων τότε το 2015 στο σύνολό του θα είναι και επίσημα το θερμότερο έτος στα χρονικά.

«Οι ωκεανοί αποτελούν τον κύριο παράγοντα για τη θερμότητα που έχουμε παρατηρήσει τα τελευταία δύο χρόνια. Έχουμε καταγράψει ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες σε όλες τις μεγάλες ωκεάνιες λεκάνες, οι οποίες αντιστοιχούν στο 45 τοις εκατό της συνολικής επιφάνειας των ωκεανών», δήλωσε ο  Ντικ Αρντ, επικεφαλής του Τομέα Παρακολούθησης του Κλίματος.

 

Πηγή/φωτογραφίαeconews.gr