1

ΔΕΚΑΔΕΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΙΠΠΟΕΙΔΗ ΜΕ ΔΕΜΕΝΑ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΕΝΤΟΠΙΣΕ Η ΟΜΑΔΑ ANIMAL ACTION ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ

Δεκάδες ιπποειδή (36 γαϊδουράκια, δύο μουλάρια, επτά άλογα και ένα πόνυ) φρόντισαν οι συνεργάτες της ANIMAL ACTION που απαρτίζουν την Ομάδα Ιπποειδών επικεφαλής της ο οποίας είναι η Ελίζα Γκέσκου κατά την επίσκεψη τους στην Πάρο και στην Αντίπαρο από τις 25 έως τις 27 Απριλίου.

Φρόντισαν και φέτος δωρεάν δεκάδες ζώα.
Η κα Γκέσκου με τον Άρη Βλαχάκη και τους υπόλοιπους συνεργάτες πήγαν στην Αντίπαρο φρόντισαν ένα γέρικο γαϊδουράκι που είχε σώσει ένα νεαρό αγόρι με την οικογένεια του. Το ζώο ήταν τυφλό από το ένα μάτι, είχε μεγάλα άγκιστρα στα δόντια του, που λιμαρίστηκαν, και τσιμπήματα από μύγες στα πόδια τα οποία τον ταλαιπωρούσαν. Η οικογένεια που αγαπάει το ζώο χάρηκε πολύ με την ουσιαστική φροντίδα του ζώου.


ParosIppoeidiAnimalAction2

ParosIppoeidiAnimalAction3

Πολλά ζώα αποπαρασιτώθηκαν, σε άλλα δόθηκαν φάρμακα.
Στον Κώστο της Πάρου όπου ζουν μόνο δύο γαϊδουράκια, που ανήκουν σε δύο ηλικιωμένους, οι άνθρωποι της ANIMAL ACTION ήρθαν σε επαφή με το Δημοτικό Σχολείο και τους δασκάλους του, οι οποίο απέδειξαν την φιλοζωία και την εκπαιδευτική τους διάθεση και έτσι συνόδεψαν τους μικρούς μαθητές ώστε να παρακολουθήσουν από κοντά την φροντίδα αυτών των ζώων.

ParosIppoeidiAnimalAction4 

Η περιποίηση των δοντιών των ιπποειδών είναι βασική φροντίδα γι’ αυτά τα ζώα.
Τα πιτσιρίκια (9 έως 11 ετών) διδάχτηκαν από το κοντά τι σημαίνει ευζωία (σωστό τάισμα, φροντίδα και χειρισμός) και παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον την περιποίηση των ζώων ενώ εντυπωσίασαν την Ομάδα Ιπποειδών της ANIMAL ACTION καθώς εξήγησαν στους παρευρισκόμενους κτηνιάτρους ότι είναι ενάντια του μπαστουρώματος (ή παστουρώματος) (του δεσίματος των ποδιών των ζώων μεταξύ τους), μια μέθοδο κακοποίησης τους πολύ συχνή στα νησιά των Κυκλάδων και όχι μόνο), ενώ έδειξαν μεγάλη ευαισθησία στο θέμα.

ParosIppoeidiAnimalAction5

Στο νησί ιπποειδή αλλά και αγελάδες, κατσίκια είναι διά βίου με δεμένα τα πόδια.
Πολλά από τα παιδιά όπως είπαν ότι είχαν ήδη «μαλώσει» τους γονείς και τους παππούδες τους για το βασανιστικό δέσιμο των ποδιών των ζώων.

Σύμφωνα με την συνεργάτες της ANIMAL ACTION τα τσιμπούρια και οι μύγες ήταν ένα σοβαρό πρόβλημα για τα ιπποειδή του νησιού. Ο καιρός ήταν πολύ βροχερός τις προηγούμενες ημέρες και η θερμοκρασία ανέβηκε απότομα. Γι’ αυτό και χρησιμοποιήθηκε εντομοαπωθητικό σε όλα τα ζώα που συνάντησαν και ενημέρωσαν όσους ιδιοκτήτες δεν γνώριζαν τη χρήση του για πώς να το χρησιμοποιούν.

ParosIppoeidiAnimalActionKostos6

Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κώστου με ενδιαφέρον παρακολούθησαν την φροντίδα των γαϊδουριών.
Και τα ίδια τα μέλη τα ομάδας βρέθηκαν αντιμέτωπα με πολυάριθμα τσιμπούρια πάνω και μέσα από τα ρούχα καθώς δούλευαν μέσα στα χωράφια, ενώ κάποιοι τσιμπήθηκαν και από αυτά.

Οι συνεργάτες της ANIMAL ACTION περιγράφουν με πολύ γλαφυρό τρόπο σε τι κατάσταση βρήκαν δύο σκελετωμένα σκυλιά, που ο ιδιοκτήτης του ψέκαζε με κατσαριδοκτόνο, ενώ ήταν γεμάτα με τσιμπούρια και ψύλλους θέτοντας σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο την υγείας του!

ParosIppoeidiAnimalActionKostos7

Οι μαθητές έμαθαν τι σημαίνει φροντίδα ενός ζώου.
Συγκεκριμένα επισημαίνουν σε αυτό το χρονικό: «Παρόλο που είμαστε ομάδα Φροντίδας Ιπποειδών, δε μπορούσαμε να γυρίσουμε την πλάτη σε δύο σκυλιά που συναντήσαμε κατά τη φροντίδα ενός γαϊδουριού. Οι σκύλοι ήταν σε πολύ κακή θρεπτική κατάσταση, γεμάτοι με τσιμπούρια και ψύλλους.

Ο ηλικιωμένος ιδιοκτήτης παρόλο που τον ένοιαζε για τα τσιμπούρια, ψέκαζε με Baygon και δεν υπήρχε περίπτωση να επισκεφθεί ποτέ κτηνίατρο για τα σκυλιά και να αγοράσει ειδικά προϊόντα. Έτσι έπρεπε κάτι να κάνουμε.

ParosIppoeidiAnimalActionKostos8

Τα πιτσιρίκια εξήγησαν στους ανθρώπους της ANIMAL ACTION ότι μαλώνουν τους γονείς και τους παππούδες του που δένουν τα πόδια των ζώων και τα κακοποιούν.
Τοποθετήσαμε αμπούλες για ψύλλους και τσιμπούρια, που μας έκανε δωρεά η Κατερίνα, μια Γερμανίδα που ζει στο νησί, και δώσαμε συνταγή για κάποια φάρμακα που ανέλαβε να δίνει η Μέρι Πράις, μία από τις οργανώτριες του ταξιδιού. Όπως μαθαίνουμε, τα σκυλιά ήδη μετά από μερικές εβδομάδες έχουν βελτιωθεί και φαίνονται υγιέστερα, ενώ η γυναίκα του ιδιοκτήτη ευχαρίστησε με σούμα και κρασί την κα Πράις!

Και φέτος συναντήσαμε πολλούς τραυματισμούς από το μπαστούρωμα. Φροντίσαμε έξι ζώα με δερματικές πληγές και ένα με τενοντίτιδα. Το πιο λυπηρό περιστατικό ήταν ένα γαϊδουράκι σε κακή θρεπτική κατάσταση (λόγω πόνου και στρες) που πριν μερικούς μήνες είχε εξαρθρώσει ή πιθανώς και σπάσει τον κηνύποδα του ενός μπροστινού ποδιού, εξαιτίας της μπαστούρας.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το μισό πόδι να είναι γυρισμένο προς τα πίσω και το ζώο και το ζώο να ρίχνει το βάρος του στην πρόσθια πλευρά του μεσοκυνίου και της οπλής, ενώ να πηδά σε τρία πόδια προκειμένου να κινηθεί. Καθώς αυτό το ζώο δεν είχε πλέον ποιότητα ζωής και δε θα είχε μέλλον με τέτοιες συνθήκες ζωής, η κτηνίατρος πρότεινε ευθανασία που θα κανονιζόταν να γίνει σύντομα από κάποιον τοπικό κτηνίατρο.

Συναντήσαμε ποικίλα κτηνιατρικά περιστατικά και δόθηκε φροντίδα σε όσα ήταν δυνατό. Μία προχωρημένης εγκυμοσύνης φοράδα βρέθηκε με βαθύ τραύμα 10 ημερών στον καρπό, πολύ μολυσμένο. Δόθηκαν ισχυρά αντιβιοτικά και έγινε βαθύς καθαρισμός του τραύματος και επίδεση. Λόγω των δεδομένων συνθηκών (αδυναμία ακτινογραφίας, και φροντίδας σε κλινική, εγκυμοσύνη φοράδας) η κτηνίατρος εξήγησε στον ιδιοκτήτη όλες τις πιθανότητες της πρόγνωσης εφόσον εμπλέκονταν μόλυνση της άρθρωσης και οστεομυελίτιδα.

ParosIppoeidiAnimalAction9

Αυτό το δέσιμο οδηγεί συνήθως στον θανάσιμο τραυματισμών των ζώων.
Ένα μεγάλο απόστημα στον καρπό βρέθηκε σε ένα 8 μηνών γαϊδουράκι. Το απόστημα διανοίχθηκε και καθαρίστηκε, ενώ έγινε επίδεση, χρήση αντιβιοτικών και αναλγητικών και δόθηκαν συμβουλές για την περαιτέρω διαχείριση του αποστήματος μετά την απομάκρυνση της ομάδας.

Καθώς ο ιδιοκτήτης αδυνατούσε να αναλάβει τέτοια φροντίδα, πήρε το ζώο υπό την ευθύνη της η Μέρι Πράις και με τη βοήθεια της Κατερίνας Ανδρεοπούλου, ενός 16χρονου κοριτσιού που θέλει να γίνει κτηνίατρος, ανέλαβαν όλη την κτηνιατρικά φροντίδα του ζώου. Το γαϊδουράκι όπως μαθαίνουμε πάει πολύ καλά και σύντομα θα επιστρέψει στον ιδιοκτήτη του.

Συναντήσαμε και φέτος το Σέτλαντ πόνυ που πέρσι είχαμε βρει με χρόνια αναπνευστική νόσο. Ήταν εμφανώς βελτιωμένο όπως παραδέχθηκαν και οι ιδιοκτήτες μετά τη θεραπευτική αγωγή και συμβουλές για διαχείριση που είχαμε δώσει, ενώ συμπεριφέρθηκε και πολύ καλύτερα στο λιμάρισμα των ποδιών και των δοντιών από ό,τι την προηγούμενη φορά!

Οδοντιατρική και πεταλωτική φροντίδα δόθηκε σε όλα τα ζώα που χρειάζονταν. Σε αυτό το ταξίδι ήρθε μαζί μας και ο Άλκης Γκέσκος, που βοήθησε την κτηνίατρο στην οδοντιατρική φροντίδα των ζώων, ενώ κέρδισε περαιτέρω εμπειρία και εξάσκηση.

ParosIppoeidiAnimalAction10

Η Ομάδα Ιπποειδών της ANIMAL ACTION προσπαθεί να πείσει τους κατοίκους του νησιού να μην δένουν έτσι τα πόδια των ζώων.
Σχεδόν όλα τα ιπποειδή που συναντήσαμε στο νησί ήταν μπαστουρωμένα. Αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα όπως έχουμε προαναφέρει πολλές φορές. Ο Nick Turck από τη Farmcare UK που μας είχε βοηθήσει να ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα την περσινή χρονιά δείχνοντας εναλλακτικούς τρόπους περιορισμού των ιπποειδών όπως ο ηλεκτρικός φράκτης, επισκέφθηκε και φέτος την Πάρο με δικά του έξοδα για μια εκ νέου παρουσίαση.

Αυτή τη φορά, εκτός από τη χρήση του ηλεκτρικού φράκτη, εξήγησε στους ιδιοκτήτες το πώς να “εκπαιδεύουν” τα ζώα τους να μένουν μέσα στο φράκτη και καθησύχασε τους φόβους τους για υψηλό κόστος ή την πιθανότητα πρόκληση φωτιάς.

Ο δήμαρχος της Πάρου κύριος Μάρκος Κωβαίος μας τίμησε σε αυτή την παρουσίαση μετά από πρόσκληση που του κάναμε και είχαμε έτσι την ευκαιρία να συζητήσουμε μαζί του για το σοβαρό πρόβλημα του δεσίματος των ποδιών (μπαστούρα) και τους τρόπους για να σταματήσει.

Την ίδια ημέρα η κτηνίατρός της ANIMAL ACTION παρουσίασε στους παρευρισκόμενους όλα τα αποτελέσματα και τους κινδύνους του μπαστουρώματος, με φωτογραφίες πολλές από τις οποίες ήταν τραβηγμένες στο νησί, καθώς και τους εναλλακτικούς τρόπους περιορισμού των ζώων (ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΙ ΦΡΑΧΤΕΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ) με τα πλεονεκτήματα του καθενός.  Οι παρευρισκόμενοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και ευελπιστούμε ότι θα μπουν στην διαδικασία να το συζητήσουν και με άλλους ιδιοκτήτες.

ParosIppoeidiAnimalAction11

Ειδικοί φράκτες αντικαθιστούν τις παστούρες.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τη Μαριέλλη Ανδρεοπούλου και τη Μέρι Πράις για την οργάνωση του ταξιδιού, καθώς και τον τοπικό δημόσιο κτηνίατρο για την επικοινωνία με τους ιδιοκτήτες ιπποειδών στην Πάρο. Χωρίς τη βοήθεια των παραπάνω δε θα ήταν δυνατή η φροντίδα τόσων ζώων.

Ευχαριστούμε και τον Κώστα από τη Σύρο, που δουλεύει στο πρόγραμμα για τα αδέσποτα του Δήμου Σύρου και σαν ερασιτέχνης πεταλωτής, που ήταν μαζί μας σε αυτό το ταξίδι και μας βοήθησε να πείσουμε κάποιους ιδιοκτήτες να αφαιρέσουν τις μπαστούρες.

Φυσικά ευχαριστούμε το Nick Turck και τη Farmcare UK για την προσφορά του να βοηθήσει να αλλάξουμε τις νοοτροπίες σε ό,τι αφορά το δέσιμο των ποδιών. Και τέλος ευχαριστούμε το Donkey Sanctuary της Αγγλίας για τη χρηματοδότηση του ταξιδιού.

Η επίσκεψη μας ήταν και φέτος πολύ επιτυχής. Σε ό,τι αφορά το δέσιμο των ποδιών, καθώς αναλαμβάνουν οι νέες γενιές, βλέπουμε να αρχίζουν να αλλάζουν οι νοοτροπίες και εμείς ως ομάδα συνεχίζουμε να δουλεύουμε προς αυτό το σκοπό, ώστε να επιτευχθεί περαιτέρω βελτίωση στις συνθήκες ευζωίας των ζώων του νησιού» καταλήγει η ανακοίνωση της ANIMAL ACTION.


Πηγή/φωτογραφίες: zoosos.gr