1

ΤΟ ΣΚΛΗΡΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΥ ΖΩΩΝ ΑΠΟΤΥΠΩΜΕΝΟ ΣΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΟΥ

Δεν μπορεί να μιλήσει, αλλά το βλέμμα του προσώπου του, φανερώνει τη θλίψη και τη ταλαιπωρία που έχει βιώσει στα χέρια λαθρεμπόρων. Κλεισμένος μέσα σε ένα μικρό ξύλινο κουτί, τρομοκρατημένος, βρέθηκε ο μικρός χιμπατζής της φωτογραφίας. Οι λαθρέμποροι ζώων, αφού πρώτα έσφαξαν τη μητέρα του για να αποσπάσουν το παιδί, τον είχαν κλείσει εκεί μέσα. Παραλυμένο από το φόβο το μικρό θηλυκό εκτιμάται πως παρέμενε κλεισμένο στο κουτί επί δύο εβδομάδες, όσο οι λαθρέμποροι αναζητούσαν αγοραστή στη μαύρη αγορά, πριν συλληφθούν ενώ επιχειρούσαν να περάσουν στη Σιέρρα Λεόνε από τη Γουινέα, στη δυτική Αφρική. 


masmdk2

Η Charlotte Houpline, διευθύντρια της γαλλικής οργάνωσης προστασίας της άγριας ζωής WARA, τόνισε πως πολλοί λαθρέμποροι έχουν ήδη συλληφθεί και καταδικαστεί στη Γουινέα. «Η μικρή που σώθηκε ήταν τυχερή», εξήγησε εκπρόσωπος των ακτιβιστών, και εξιστόρησε την περιπέτεια που έχουν συνήθως τα ζωάκια. Ο μικρός χιμπατζής θα μπορούσε πολύ εύκολα να είχε καταλήξει στο σπίτι κάποιων πλουσίων ή ακόμα και σε ζωολογικό κήπο, φεύγοντας από τη χώρα με πλαστά έγγραφα. Αλλά το πιθανότερο είναι πως δεν θα επιβίωνε καθώς για κάθε ένα μικρό χιμπατζή που εξάγεται παράνομα από την Αφρική, άλλοι δέκα πεθαίνουν καθ’ οδόν αφού οι λαθρέμποροι δεν μπορούν να τους φροντίσουν όπως χρειάζεται. 

masmdk3

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, είναι τρομακτικοί το γεγονός ότι τα μωρά που πιάνονται από λαθρεμπόρους είναι πάρα πολλά, άγνωστα σε αριθμό και ότι «εμείς εντοπίζουμε μόνο ένα μικρό δείγμα τους». Το 2014 εκτιμάται ότι στη Γουινέα χάθηκαν δεκάδες χιλιάδες χιμπατζήδες και στην υποσαχάρια Αφρική εκατοντάδες χιλιάδες. Αν δεν σταματήσουμε αυτό το έγκλημα, οι χιμπατζήδες θα οδηγηθούν σε εξαφάνιση σε μερικές δεκαετίες». 

masmdk4

«Οι μικροί χιμπαντζήδες είναι σαν τα παιδιά των ανθρώπων. Για να επιβιώσουν δεν χρειάζονται μόνο τροφή αλλά και αγάπη και φροντίδα», τονίζει ο ακτιβιστής και προσθέτει ότι το τραύμα που υφίστανται όταν βλέπουν τη μητέρα τους και την οικογένειά τους να δολοφονούνται, δεν ξεχνιέται εύκολα. «Όταν η μητέρα σκοτώνεται, τα μικρά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα άλλο παρά να αγκιστρωθούν πάνω της. Τότε τα αρπάζουν από το ζεστό ακόμα σώμα της μαμάς τους οι ίδιοι άνθρωποι που τη σκότωσαν, με αποτέλεσμα τα μικρά να πέφτουν σε κατάθλιψη», συμπλήρωσε.

masmdk5

Το μικρό που διασώθηκε μεταφέρθηκε σε καταφύγιο που φροντίζει ορφανούς χιμπατζήδες που επιβίωσαν μετά τη σφαγή της οικογένειάς τους. Ευτυχώς ήταν ελαφρώς τραυματισμένο. Στο καταφύγιο οι χιμπατζήδες έχουν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, όπου σιγά σιγά αποκαθίσταται η ψυχική τους ισορροπία, και ξεπερνούν τα τραύματα που υπέστησαν, ζώντας με την ελπίδα πως κάποτε θα επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον. 

Πηγή/φωτογραφίες: Κουτί της Πανδώρας, koutipandoras.gr