1

ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟ ΠΟΥΛΙ-ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Ο μικρός μεταναστευτικός γύπας Ασπροπάρης, που στην περιοχή της Θεσσαλίας είναι περισσότερο γνωστός με τις τοπικές ονομασίες «Τυροκόμος» και «Χελωνοφάης», απειλείται άμεσα με εξαφάνιση. Λιγοστά πουλιά έχουν απομείνει στα Βαλκάνια και ελάχιστα ζευγάρια αναπαράγονται πλέον κάθε χρόνο στην Ελλάδα.
Τα Μετέωρα, που μέχρι πρόσφατα φιλοξενούσαν τον μεγαλύτερο πληθυσμό Ασπροπάρη στην Ελλάδα, έχουν την τύχη να διατηρούν ακόμα έναν μικρό αριθμό από τα εναπομείναντα ζευγάρια του σπάνιου αυτού γύπα.


Μία από τις κυριότερες αιτίες για τη δραματική μείωση του πληθυσμού του Ασπροπάρη τόσο στην ευρύτερη περιοχή των Μετεώρων όσο και γενικότερα στην Ελληνική επικράτεια είναι η παράνομη χρήση και διασπορά δηλητηριασμένων δολωμάτων στη φύση.

 Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών και το Δασαρχείο Καλαμπάκας διοργανώνουν διήμερο εκδηλώσεων την Πέμπτη και Παρασκευή, 2 και 3 Απριλίου 2015, αφιερωμένες στον Ασπροπάρη, το πουλί-σύμβολο των βράχων των Μετεώρων.

Την πρώτη μέρα, Πέμπτη 2 Απριλίου 2015 στις 18:00, θα γίνει εκδήλωση με θέμα: «Τι απέγινε ο Τυροκόμος; Αγώνας ενάντια στα δηλητηριασμένα δολώματα».Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα «Ασπροπάρης» του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων (Πίνδου 20, Καλαμπάκα) και θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις και χορήγηση ενημερωτικού υλικού για τον Ασπροπάρη και τη φύση των Μετεώρων, τις δράσεις που υλοποιούνται για την προστασία τους και το ζήτημα της διασποράς δηλητηριασμένων δολωμάτων στη φύση.

Τη δεύτερη μέρα, Παρασκευή 3 Απριλίου στις 11:30, θα υλοποιηθούν στον χώρο του Μουσείου δραστηριότητες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με το 25ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων με θέμα τον Ασπροπάρη και τα μεταναστευτικά πουλιά.


Πηγή/φωτογραφία
: Το Ποντίκι, topontiki.gr