ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΧΩΡΙΟ-ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΠΟΥ ΜΕΤΑΤΡΑΠΗΚΕ ΣΕ ΜΙΑ ΑΥΤΑΡΚΗ ΟΙΚΟΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

- Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

meseoniko xorio 1 - Σόλων ΜΚΟΤο χωριό Lakabe βρίσκεται στην επαρχία της χώρας των Βάσκων, στην Ισπανία. Ανακαλύφθηκε το 1980 από μια ομάδα ανθρώπων που ζούσε εκεί κοντά και είχαν χάσει τις κατσίκες τους. «Όταν βρήκαν τις κατσίκες τους βρήκαν και το χωριό Lakabe», εξηγεί η Mauge Cañada, μια από τις πρωτοπόρους στην ανασύσταση του πληθυσμού του χωριού.

Πρόκειται για ένα πολύ μικρό χωριό που εγκαταλείφθηκε τις δεκαετίες του ’50-’60 και πλέον έχει μετατραπεί σε μια οικοκοινότητα σχεδόν ουτοπική.


Όταν βρέθηκαν τα σπίτια ήταν όλα ερείπια και σιγά σιγά με την προσπάθεια 20 ατόμων το χωριό ξαναχτίστηκε από την αρχή.

Οι νέοι κάτοικοι ήταν όλοι τους κάτοικοι μεγάλων πόλεων χωρίς να γνωρίζουν πώς είναι η ζωή στην εξοχή, με αποτέλεσμα κανείς να μην περιμένει να μείνει τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα εκεί.  Όταν άρχισαν να ξαναχτίζουν τα σπίτια, δεν υπήρχε δρόμος μέχρι την πόλη, κι επομένως χρησιμοποιούσαν άλογα για τη μεταφορά των οικοδομικών υλικών μέχρι το βουνό. Δεν υπήρχε ούτε ηλεκτρικό ρεύμα κι έτσι ζούσαν με κεριά και λάμπες πετρελαίου.

meseoniko xorio 2 pg

 Τα πρώτα χρόνια, είχαν κάποια έσοδα από την πώληση των προϊόντων τους και έκαναν δουλειές του ποδαριού, κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα, χρησιμοποιώντας την πρόσφατη εμπειρία τους. Έτσι, ξεκίνησαν να χτίζουν στέγες κι έξω από την πόλη. Αργότερα ξαναέχτισαν το φούρνο του χωριού και πλέον πωλούν το ψωμί τους και στις γύρω περιοχές.

Η οικολογία αποτελεί μια από τις βασικές αξίες του χωριού. Στην οικοκοινότητα αυτή καλλιεργούν τα φρούτα και τα λαχανικά τους, εκτρέφουν κοτόπουλα και γουρούνια με τρόπο οργανικό, φτιάχνουν το δικό τους ψωμί και τα σπίτια τους είναι βιοκλιματικά.

«Προσπαθούμε να ζούμε με ό, τι υπάρχει«.
Επιδιώκουν να ζουν σε αρμονία με τη φύση αλλά χωρίς να αφήνουν στο περιθώριο την τεχνολογία, δεδομένου ότι το χωριό πλέον είναι 100% ενεργειακά αυτάρκες, με ανεμογεννήτριες, ηλιακούς συλλέκτες θέρμανσης κτλ.

Aπόδοση κειμένου στα ελληνικά: Τατιάνα Κατσίνα

Πηγή στα Ισπανικά: ecoportal.net
Πηγή στα Ελληνικά: 
Απέναντι Όχθη, apenantioxthi.com

Σχετικά άρθρα