ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

OPEN SESAME – Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ

story of seeds - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

story of seeds - Σόλων ΜΚΟΈνας από τους πιο πολύτιμους πόρους του πλανήτη βρίσκεται σε κίνδυνο. Οι σπόροι παρέχουν τη βάση για τα πάντα, από τα τρόφιμα, τα υφάσματα,  μέχρι τα καύσιμα. Οι σπόροι είναι τόσο απαραίτητοι για τη ζωή, όπως ο αέρας που αναπνέουμε ή το νερό που πίνουμε … Το ντοκιμαντέρ Open Sesame – The Story of Seeds  φωτίζει αυτά που διακυβεύονται και τι μπορεί να γίνει για να προστατευτεί η πηγή σχεδόν όλων των τροφίμων μας: ΟΙ ΣΠΟΡΟΙ.


Σύμφωνα με τον FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ), περίπου το 90 % των ποικιλιών φρούτων και λαχανικών που υπήρχαν πριν από 100 χρόνια δεν υπάρχουν πλέον σήμερα. Οι παραδοσιακές ποικιλίες σιταριών έχουν εξαφανισθεί σχεδόν.
Ποικιλίες  που είχαν καλλιεργήθηκαν  με αγάπη πάνω από δεκαετίες ή ακόμα και εκατοντάδες χρόνια έχουν χαθεί για πάντα. Η διατήρηση της βιοποικιλότητας των σπόρων μας επιτρέπει τη δημιουργία νέων ποικιλιών που είναι ανθεκτικές στα παράσιτα ή ευδοκιμούν σε ακραίες θερμοκρασίες.Αυτό είναι πολύ σημαντικό σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα.

Στο παρελθόν, οι σπόροι ήταν κοινόχρηστοι, δεν υπήρχαν πνευματικά δικαιώματα, ήταν κοινό αγαθό όπως ο αέρας που αναπνέουμε  και το νερό. Εκατό χρόνια πριν, τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν. Σήμερα, το 82% των πνευματικών δικαιωμάτων των  σπόρων του πλανήτη ανήκει σε μερικές εταιρίες  και που με διάφορους τρόπους ελέγχουν τις καλλιέργειες των αγροτών μεθοδεύοντας ώστε οι καλλιέργειες να γίνονται όχι με παραδοσιακούς ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΠΟΡΟΥΣ αλλά από σπόρους που δημιουργούν και εμπορεύονται οι ίδιοι (γνωστοί ως ΓΤΟ) .Οι επικίνδυνες συνέπειες για την υγεία της καλλιέργειας των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών έχει αποδειχθεί με πολλές μελέτες .

Η ταινία αφηγείται την ιστορία των σπόρων αλλά και τις προσπάθειες ανθρώπων των οποίων οι ζωές επικεντρώνονται γύρω από τους σπόρους. Αγρότες, κηπουρούς. παθιασμένος αποταμιευτές σπόρων, καλλιτέχνες και ακτιβιστές σπόρων.

Δεν είναι πολύ αργά … ακόμη.

Πηγή/φωτογραφίαΑπέναντι Όχθη, apenantioxthi.com

Σχετικά άρθρα