1

ΓΙΑΤΙ Η ΚΡΕΟΦΑΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Η διαμάχη σχετικά με το αν οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε κρέας δεν είναι κάτι το καινούριο. Ενώ υπάρχουν άνθρωποι και στις δύο πλευρές του θέματος που τοποθετούνται με βάση τη δική τους λογική και πεποιθήσεις, σχετικά με το κατά πόσο η κατανάλωση κρέατος είναι υγιής, φυσιολογική ή φυσική, υπάρχουν επίσης αυτοί που καταφέρνουν να ζήσουν ευτυχισμένες, φυσιολογικές, υγιείς ζωές απέχοντας όχι μόνο από την κατανάλωση κρέατος, αλλά από όλα τα ζωικά προϊόντα.


Στο επίκεντρο της διαμάχης είναι πάντα το ερώτημα της ηθικής σχετικά με τη θανάτωση ζώων για κατανάλωση. Στη μοντέρνα κοινωνία μας, το να τρως κρέας έχει εξελιχθεί πολύ πέρα από τη μέθοδο «κυνήγι-συλλογή» στη θανάτωση άγριων ζώων για επιβίωση. Έχει γίνει μια συστηματική, βιομηχανοποιημένη διαδικασία που λίγο έχει να κάνει με επιβίωση αλλά πολύ περισσότερο με το κέρδος. Οι περισσότεροι άνθρωποι που τρώνε κρέας είτε δε γνωρίζουν την πραγματικότητα της ζωής των εκτρεφόμενων ζώων, ή προτιμούν «απλά να μην το σκέφτονται». Αναμφισβήτητα, το να σκοτώνεις ένα ζώο για κατανάλωση δεν είναι ακριβώς ανθρώπινο, αλλά ο τρόπος που μεγαλώνουν τα ζώα και σφάζονται στις βιομηχανικές φάρμες είναι αρκετός για να μεταστρέψει και το μεγαλύτερο λάτρη του κρέατος.

gourounakia

Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι που τρώνε κρέας απορρίπτουν τα επιχειρήματα των ακτιβιστών υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων που υποστηρίζουν ότι τα ζώα αξίζουν δικαιώματα και δίκαιη μεταχείριση, γιατί έχουν αποσυνδέσει το ζώο από την τροφή. Έτσι κι αλλιώς, πόσοι από μας γνωρίζουν ανθρώπους που αγαπούν τις αγελάδες και τα πρόβατα, αλλά τρώνε κρέας;

Ενώ εμείς ως άνθρωποι που αγαπάμε τα ζώα, πιστεύουμε ότι σε κάθε ζωντανό πλάσμα θα έπρεπε να αποδίδεται ο σεβασμός και η ελευθερία που του αξίζει, δεν είναι όλοι πρόθυμοι να κάνουν τη σύνδεση ανάμεσα στα ζώα που αγαπάνε και το φαγητό που τρώνε. Ή αλλιώς, απλά δεν έχουν κάνει ακόμα τη σύνδεση.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί ακόμα λόγοι, γιατί η επιλογή μας να καταναλώνουμε κρέας χρειάζεται να επαναξιολογηθεί σαν ολότητα, που εκτείνεται πολύ πιο πέρα από το ζήτημα των δικαιωμάτων των ζώων.

orig1. Δημόσια Υγεία.

Τα ζώα που κρατούνται στις βιομηχανικές φάρμες ζούνε ολόκληρη τη ζωή τους σε ένα εξαιρετικά στενό χώρο όπου συνεχώς περιβάλλονται από τις δικές τους ακαθαρσίες. Αυτή η ζωή είναι απίστευτα στρεσογόνα για ένα ζώο, και μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στο αμυντικό τους σύστημα. Υπολογίζεται ότι το 80% των γουρουνιών έχουν πνευμονία όταν πηγαίνουν στο σφαγείο. Σε προσπάθεια να καταπολεμήσουν την ασθένεια, χορηγούνται μαζικά αντιβιοτικά στα ζώα μέσω της τροφής τους. Σπάνια στα ζώα στις βιομηχανικές φάρμες υπάρχει κτηνιατρική φροντίδα, οπότε αυτά τα αντιβιοτικά είναι βασικά η μόνη φαρμακευτική αγωγή που πρόκειται να λάβουν στη ζωή τους.

Εν τω μεταξύ, αυτή η κατάχρηση αντιβιοτικών έχει οδηγήσει σε μια πολύ σοβαρή μορφή ανησυχίας για τη δημόσια υγεία: βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, είναι υπεύθυνα για το θάνατο πάνω από 25.000 ανθρώπων το χρόνο. Η Σαλμονέλλα, η Εσερίχια Κόλι και το MRSA είναι τα πιο συνήθη στελέχη που έχουμε δει και μεταδίδονται μέσω του μολυσμένου κρέατος (το μαγείρεμα δε σκοτώνει πάντα τα βακτήρια), ή μέσω των σοδειών που έχουν λιπανθεί με ζωικά περιττώματα. Στις βιομηχανικές φάρμες επίσης φυλάνε τα περιττώματα των ζώων σε τεράστιες λίμνες που συχνά έχουν διαρροή, μεταφέροντας τα απόβλητα σε τοπικούς ποταμούς. Για να μην αναφέρουμε τη Νόσο των Πουλερικών και τη Γρίπη των Χοίρων οι οποίες είναι αερομεταφερόμενες ασθένειες που μπορούν να μεταδοθούν από τα εκτρεφόμενα ζώα στον άνθρωπο.

infovaticana 2. Παγκόσμια Πείνα.

Το υπάρχον σύστημα τροφής, που καθοδηγείται κυρίως από την παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών, είναι απίστευτα αναποτελεσματικό. Υπάρχουν περίπου 850 εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο που δεν παίρνουν αρκετές θερμίδες κάθε μέρα. Αναλογιζόμενοι το γεγονός ότι στον κόσμο παράγονται αρκετές θερμίδες για να θρέψουν 10-11 δισεκατομμύρια ανθρώπους, αυτοί οι αριθμοί δε φαίνεται να προστίθενται.

Η πραγματικότητα είναι, ότι η πλειονότητα των σοδειών που φυτρώνουν παγκοσμίως δεν πηγαίνουν απευθείας στο να ταΐσουν ανθρώπους, γίνονται τροφή για τα ζώα στην κτηνοτροφία. Και αυτό είναι πολύ περισσότερο από το να πετάμε τα υπολείμματα των φαγητών στα ζώα στην κτηνοτροφία. Περίπου το 85% της σόγιας που παράγεται παγκοσμίως αλέθεται σε σκόνη που γίνεται τροφή για τα ζώα στην κτηνοτροφία. Επίσης, για κάθε 100 θερμίδες δημητριακών που ταΐζονται στα ζώα, επιστρέφουν σε μας 3 θερμίδες.

Αν ένας άνθρωπος απέφευγε να φάει κρέας για μια μέρα και έτρωγε μόνο φυτική τροφή, θα μπορούσε να εξασφαλίσει αρκετά σιτηρά για να τραφούν 40 άνθρωποι. Δίνοντας τα σιτηρά που ταΐζουμε τα ζώα στους ανθρώπους, θα μπορούσαμε να ταΐσουμε 1,4 δισεκατομμύρια πεινασμένους ανθρώπους εξ ολοκλήρου.

Drinking-from-trough3. Μόλυνση του Νερού.

Παγκοσμίως, η κτηνοτροφία χρησιμοποιεί περίπου το 70% όλου του φρέσκου νερού. Το ένα τρίτο αυτού του νερού χρησιμοποιείται για να ποτιστούν οι σοδειές που θα καταλήξουν τροφή στα ζώα, αλλά το μεγαλύτερο μέρος χρησιμοποιείται για την καθημερινή δραστηριότητα στις βιομηχανικές φάρμες. Μόνο στις Η.Π.Α. η EPA (Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος) υπολογίζει ότι το 75% όλων των προβλημάτων της ποιότητας του νερού συνδέονται με τη γεωργική απορροή.

Λίμνες με απόβλητα επίσης διαρρέουν και κυλούν ως τα κοντινά ποτάμια όπου τα συστατικά μπορούν να προκαλέσουν τη μεγάλη ακμή τοξικών φυκιών που σκοτώνουν τη θαλάσσια ζωή. Για να σας δώσουμε μια ιδέα για το πιθανό αποτέλεσμα: το 2011 μια φάρμα γουρουνιών στο Ιλινόις είχε διαρροή 200.000 γαλόνια κοπριάς σε ένα τοπικό ποτάμι και πάνω από 110.000 ψάρια πέθαναν.

4. Μόλυνση του Αέρα.

Μπορεί να μην έχετε σκεφτεί ότι μια φάρμα θα μπορούσε να είναι αιτία μόλυνσης του αέρα, αλλά οι βιομηχανικές φάρμες είναι πραγματικές μηχανές ρύπανσης. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η παραγωγή της κτηνοτροφίας είναι υπεύθυνη για ένα απίστευτο ποσοστό του 51% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ενώ αυτές οι εκπομπές προέρχονται από διάφορα ζώα, από τις βιομηχανικές φάρμες και από εκπομπές που σχετίζονται με την αποψίλωση των δασών – η κτηνοτροφία παραμένει η πρώτη αιτία της κλιματικής αλλαγής.

Περίπου το 37% των εκπομπών μεθανίου από ανθρώπινες ενέργειες προέρχονται από την κτηνοτροφία. Περίπου 90 εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα εκλύονται στην ατμόσφαιρα κάθε χρόνο εξαιτίας της χρήσης ορυκτών καυσίμων για λιπάσματα, μεταφορά και λειτουργία στις βιομηχανικές φάρμες. Σύμφωνα με την EPA, η κτηνοτροφία ευθύνεται για το 50-85% προερχομένων από τον άνθρωπο καταστροφών από αμμωνία στις Η.Π.Α.

atmosfaira

5. Αποψίλωση των δασών.

Η γεωργία είναι υπεύθυνη για περίπου 80% της αποψίλωσης των δασών παγκοσμίως. Η πλειοψηφία της αποψίλωσης των δασών προέρχεται από την πλήρη αποκοπή δασών για να σπείρουν καλαμπόκι και σόγια, ο μεγαλύτερος όγκος των οποίων πηγαίνει για τροφή στην κτηνοτροφία. Στην πραγματικότητα, περίπου το 33% της παγκόσμιας έκτασης της γης έχει διανεμηθεί στο τάισμα των ζώων της κτηνοτροφίας. Όσο η ζήτηση για κρέας μεγαλώνει, το ίδιο συμβαίνει στη ζήτηση για τάισμα, που σημαίνει ότι περισσότερη γη χρειάζεται να “καθαριστεί” για να μεγαλώσουν και άλλες σοδειές για τα ζώα στην κτηνοτροφία. Αυτό που συχνά σημαίνει είναι ότι απομακρυσμένες περιοχές του τροπικού δάσους καταστρέφονται στη διαδικασία.

Η γεωργία για τα ζώα συνεισφέρει επίσης στην αποψίλωση των δασών με τη βόσκησης των μοσχαριών. Αντίστοιχα, περίπου το 26% της γης παγκοσμίως χρησιμοποιείται για βόσκηση. Στον Αμαζόνιο, περίπου 80% της αποψίλωσης των δασών προκλήθηκε από τη βόσκηση των ζώων στην κτηνοτροφία. Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα πολύτιμα οικοσυστήματα καταστρέφονται για να θρέψουν την όρεξη κάποιων για κρέας. Το Τζάγκουαρ, το Αμερικανικό Άγριο Άλογο και ο Γκρι Λύκος είναι τρία είδη που είναι υπό εξαφάνιση εξαιτίας της καταπάτησης της γεωργίας για τα ζώα κτηνοτροφίας, και υπάρχουν αναρίθμητα άλλα που χάνουν το σπίτι τους για να ανοίξει δρόμος για την κτηνοτροφία.

Ένα Παγκόσμιο Ζήτημα.

Η κατανάλωση κρέατος είναι μια επιλογή που κάνουμε, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δε συνειδητοποιούν ότι κάνοντας αυτή την επιλογή, συνεισφέρουν σε αυτά τα πέντε άλλα τεράστια ζητήματα. Αυξάνοντας τη συνειδητοποίησή μας στη πραγματική καταστροφή που η παραγωγή κρέατος προκαλεί είναι το πρώτο βήμα για τη μεταστροφή της αντίληψής μας για αυτή τη βιομηχανία και την αλλαγή προς το καλύτερο. Το θετικό είναι ότι μπορείτε να βοηθήσετε να σταματήσουν αυτά τα πέντε φριχτά πράγματα επιλέγοντας να μην καταναλώνετε ζωικά προϊόντα.

Έχετε την ευκαιρία να βοηθήσετε να σωθεί αυτός ο κόσμος… γιατί δεν την αρπάζετε!!

jaguar


Πηγή
One Green Planet, onegreenplanet.org

Το είδαμε/φωτογραφίεςVegan for Life, veganforlife-animals-planet-humans.blogspot.gr