1

ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ: ΕΝΑ ΠΟΛΥΠΛΟΚΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ, ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ (του Γιώργου Μπάλια)

Ι. Εισαγωγικές παρατηρήσεις
Αποτελεί πλέον κοινό τόπο η διαπίστωση ότι η εποχή μας χαρακτηρίζεται από σημαντικές τεχνολογικές αλλαγές οι οποίες επιδρούν στην οικονομία, στην κοινωνία και, εν τέλει, στη ζωή του καθενός. Π.χ., η βιοτεχνολογία ή η νανοτεχνολογία έχουν ευρύτατες εφαρμογές που καλύπτουν πολλούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας και της καθημερινότητας όλων μας(1). Ενώ οι επιδράσεις είναι ορατές, θα ήταν αφελές να θεωρήσει κανείς ότι υπάρχει η δυνατότητα της πλήρους πρόβλεψης των συνεπειών τους καθώς πρόκειται για νέες πρακτικές για τις οποίες δεν υπάρχει η λεγόμενη ‘‘επιστροφή της εμπειρίας’’.

Μεταξύ των αναδυόμενων τεχνολογιών σημαντική θέση κατέχει η σύγχρονη βιοτεχνολογία ή γενετική μηχανική. Στην παρούσα μελέτη θα μας απασχολήσει η αγροτική βιοτεχνολογία, καθώς είναι αυτή που έχει αποτελέσει το αντικείμενο των μεγαλύτερων διαφωνιών τόσο σε επιστημονικό όσο και σε νομικό επίπεδο(2).

Η γενετική μηχανική είναι ένας πολύ ευρύς όρος καθόσον περιλαμβάνει το σύνολο των τεχνικών που επιτρέπουν να εισαχθεί συνθετικό γενετικό υλικό ή να μεταβιβασθεί γενετικό υλικό ενός οργανισμού σ’ ένα άλλο, του ιδίου ή άλλου είδους(3). Ειδικότερα, οι Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (ΓΤΟ) παράγονται μέσω της εισαγωγής ξένων γονιδίων στα κύτταρα ενός οργανισμού αποδέκτη. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την εισαγωγή ξένων γονιδίων στο γονιδίωμα ενός φυτού, από τις οποίες η πιο γνωστή είναι η μεταφορά DNA ενός βακτηρίου στα κύτταρα του ξενιστή φυτού(4).

Η γενετική μηχανική υπόσχεται καλύτερη υγεία των ανθρώπων ή/και των ζώων, περιβαλλοντική προστασία, βελτίωση της διατροφής και 2 διατροφική ασφάλεια(5) . Από την άλλη πλευρά όμως, η απελευθέρωση στο περιβάλλον ΓΤΟ και η χρήση φαρμάκων ή συστατικών τροφίμων που προέρχονται από ΓΤΟ προκαλεί ανησυχίες για ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και στο περιβάλλον(6). (…)

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ (pdf).

Πηγή: Πρακτικά διημερίδας “Εφαρμογές χωροταξικής και περιβαλλοντικής πολιτικής: Προβλήματα και προοπτικές” giorgosbalias.gr

Φωτογραφία: wikipedia