1

ΣΤΙΣ ΚΑΛΕΝΔΕΣ ΠΑΛΙ ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ

Σε ένα γενικόλογο σχέδιο για τη μείωση των εκπομπών καυσαερίων παγκοσμίως κατέληξαν οι εκπρόσωποι των 194 χωρών – μελών του ΟΗΕ, που συμμετείχαν στις εργασίες της συνόδου για το κλίμα στη Λίμα του Περού. Το ενθαρρυντικό είναι πως για πρώτη φορά όλα τα κράτη -αναπτυγμένα και αναπτυσσόμενα- δεσμεύονται να μειώσουν τις εκπομπές καυσαερίων τους, κάνοντας ένα σημαντικό πρώτο βήμα για μια συνολική συμφωνία στο κρίσιμο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Το απογοητευτικό της υπόθεσης είναι ότι για άλλη μια φορά η οριστικοποίηση της συμφωνίας και οι δύσκολες αποφάσεις παραπέμπονται στο… μέλλον και συγκεκριμένα στην αντίστοιχη σύνοδο που θα γίνει το 2015 στο Παρίσι.

Οικολογικές οργανώσεις και ακτιβιστές υποστηρίζουν πως το σχέδιο είναι πολύ αδύναμο για να μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το φαινόμενο του θερμοκηπίου και να προστατέψει τις φτωχές χώρες από τις καταλυτικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. «Εβαλαν σαφώς περισσότερο νερό στο κρασί τους απ’ ότι περιμέναμε» δήλωσε ο Αλντεν Μέγιερ από την οργάνωση Union of Concerned Scientists. «Ως κείμενο δεν είναι τέλειο, αλλά συμπεριλαμβάνει τις θέσεις όλων των συμμετεχόντων» παραδέχτηκε ακόμα κι ο οικοδεσπότης της συνόδου, ο Μανουέλ Πουλγκάρ Βιντάλ, υπουργός Περιβάλλοντος του Περού.

«Αφήστε τα καυσαέρια, βρείτε λύσεις» γράφει το πλακάτ των ακτιβιστών-«ηγετών» στη Λίμα του Περού | REUTERS/Enrique Castro-Mendivi

Έπειτα από δύο μέρες σκληρών μαραθώνιων διαπραγματεύσεων, όλα τα κράτη συμφώνησαν τελικά σε ένα κείμενο πέντε σελίδων με το οποίο δεσμεύονται να εργαστούν κατά της κλιματικής αλλαγής. Οι πλούσιες χώρες θα βοηθήσουν τις φτωχές να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο, επενδύοντας στην «καθαρή» ενέργεια ή προσφέροντάς τους οικονομική βοήθεια. Πολλά αναπτυσσόμενα κράτη, όπως π.χ. νησιωτικές χώρες που κινδυνεύουν άμεσα από τη ραγδαία άνοδο της στάθμης των ωκεανών λόγω της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας και του λιώσιμου των πάγων, σηκώνουν ένα «άνισο» βάρος που δεν τους ανήκει. Ωστόσο η υπόσχεση για μελλοντική «αποζημίωση» τους δεν αγγίζει καν τις ρίζες του προβλήματος, που οφείλεται ακριβώς στο γεγονός ότι τα αναπτυγμένα κράτη αρνούνται επί της ουσίας να πιέσουν και να δεσμεύσουν τις ρυπογόνες βιομηχανίες τους προκειμένου να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Οι εκπομπές αυτές είναι που προκαλούν και διογκώνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, οπότε συνεχίζουμε να μιλάμε για τον ίδιο δυσεπίλυτο φαύλο κύκλο.

Τις τελευταίες δύο μέρες η σύνοδος έμοιαζε να οδηγείται σε αποτυχία, αφού οι συμμετέχοντες δεν μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία ούτε καν για το κείμενο… προθέσεων που τελικά εξέδωσαν. Οι πιο ρυπογόνες χώρες του κόσμου, Κίνα, ΗΠΑ και τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., έχουν ήδη υποσχεθεί στα χαρτιά τη μείωση των καυσαερίων τους ως το 2020.

Με βάση το σχέδιο που συμφωνήθηκε στη Λίμα, πρέπει να ορίσουν και να προτείνουν τους στόχους τους μέχρι τον Μάρτιο του 2015 και στη συνέχεια ο ΟΗΕ θα αξιολογήσει τις προτάσεις τους, ώστε να διαπιστώσει αν αυτή η «συλλογική» δράση είναι αρκετή για να περιορίσει τη θέρμανση του πλανήτη μας κατά 2 βαθμούς Κελσίου. Πολλά και σημαντικά όμως μένουν απ΄έξω ή περιγράφονται γενικώς και αορίστως και παραπέμπονται προς επίλυση στο Παρίσι, κυρίως η λήψη αποφάσεων για το νομικό σκέλος της συμφωνίας και για τη διασφάλιση της ροής της οικονομικής βοήθειας στις αναπτυσσόμενες χώρες. 


Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών, 
efsyn.gr

Το είδαμε: Τοπικοποίηση, topikopoiisi.com

Διαβάστε επίσης: Zητήματα που δεν διαπραγματεύονται στη συνδιάσκεψη του OHE για το Κλίμα, στη Λίμα της Xιλής, topikopoiisi.com