ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΑΚΡΙΒΗ ΜΟΥ ΡΥΠΑΝΣΗ (του Τάσου Σαραντή)

ripansi perivallon - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

ripansi perivallon - Σόλων ΜΚΟΗ ρύπανση της ατμόσφαιρας, που προέρχεται από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Ευρώπης, κόστισε στην κοινωνία τουλάχιστον 59 δισ. ευρώ έως και 189 δισ. το 2012, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ). Το μισό από αυτό το κόστος προκαλείται μόλις από το 1% των βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Κατά την περίοδο 2008-2012, το εκτιμώμενο κόστος είναι τουλάχιστον 329 δισ. και πιθανόν μέχρι και 1,05 τρισ. ευρώ.


Για την Ελλάδα, το κόστος στην κοινωνία από την ατμοσφαιρική ρύπανση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων εκτιμάται στα 1,60 έως 3,45 δισ. ευρώ (μέσος όρος της 5ετίας 2008-12). Στις πρώτες θέσεις οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, ακολουθούμενες από τα διυλιστήρια της χώρας, τις πετρελαϊκές μονάδες της ΔΕΗ και τις τσιμεντοβιομηχανίες.

Πιο συγκεκριμένα, στη Δυτική Μακεδονία το ετήσιο κόστος των 5 λιγνιτικών σταθμών εκτιμάται σε 753 έως 1.540 εκατ. ευρώ, στην Πελοπόννησο το ετήσιο εξωτερικό κόστος των 2 λιγνιτικών σταθμών εκτιμάται σε 410 έως 1.075 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στην Κρήτη το ετήσιο εξωτερικό κόστος των 3 πετρελαϊκών σταθμών εκτιμάται σε 70-160 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόωροι θάνατοι

Από τις 30 ευρωπαϊκές βιομηχανίες που προκαλούν τη μεγαλύτερη ζημιά, οι 26 είναι εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας τροφοδοτούμενες από άνθρακα και λιγνίτη και βρίσκονται κυρίως στη Γερμανία και την Αν. Ευρώπη.

Τα ευρήματα προέρχονται από την επικαιροποιημένη αξιολόγηση του ΕΟΠ, η οποία υπολογίζει έναν αριθμό επιβλαβών επιπτώσεων που προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση, συμπεριλαμβανομένων των πρόωρων θανάτων, των νοσοκομειακών δαπανών, των απωλειών των ημερών εργασίας, των επιπτώσεων στην υγεία, των ζημιών στα κτίρια και των μειωμένων γεωργικών αποδόσεων.

Ο ΕΟΠ χρησιμοποιεί μια σειρά από εκτιμήσεις για να υπολογίσει το κόστος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τις ευρωπαϊκές βιομηχανικές εγκαταστάσεις, καθώς υπάρχουν αρκετές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται σήμερα από τους φορείς χάραξης της πολιτικής, ώστε να υπολογίσει το κόστος των ζημιών, εξ ου και η διακύμανση των ποσών.

Οκτώ από τις 30 περισσότερο ρυπογόνες εγκαταστάσεις βρίσκονται στη Γερμανία, 6 στην Πολωνία, 4 στη Ρουμανία, 3 στη Βουλγαρία και το Ηνωμένο Βασίλειο, 2 στην Ελλάδα (θερμοηλεκτρικοί σταθμοί της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και στον Αγιο Δημήτριο) και από 1 στην Τσεχική Δημοκρατία, την Εσθονία, την Ιταλία και τη Σλοβακία.

Το κόστος των ζημιών έχει μειωθεί κατά την πενταετία που έγινε η αξιολόγηση, γεγονός που αντανακλά τη μείωση των εκπομπών των βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην αυστηροποίηση της νομοθεσίας, τη βελτίωση της αποδοτικότητας των βιομηχανιών, αλλά και στην οικονομική ύφεση στην Ευρώπη, η οποία προκάλεσε χαμηλότερα ποσοστά της βιομηχανικής δραστηριότητας τα χρόνια που ακολούθησαν το 2008.


Πηγή/φωτό
Εφημερίδα των Συντακτών, efsyn.gr