1

ΠΕΘΑΝΕ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟΥΣ ΛΕΥΚΟΥΣ ΡΙΝΟΚΕΡΟΥΣ

Ένας από τους τελευταίους βόρειους λευκούς ρινόκερους στον κόσμο πέθανε την προηγούμενη εβδομάδα. Το είδος βρίσκεται στα πρόθυρα της οριστικής εξαφάνισης από τον πλανήτη καθώς υπάρχουν μόλις έξι βόρειοι λευκοί ρινόκεροι σε όλον τον κόσμο και από αυτούς μόνο ο ένας είναι αρσενικός.


Ο 34χρονος Σούνι, ο αρσενικός βόρειος λευκός ρινόκερος, πέθανε στις 17 Οκτωβρίου στο καταφύγιο ζώων Ολ Πετζέτα κοντά στο Ναϊρόμπι, την πρωτεύουσα της Κένυα. Σύμφωνα με την Huffington Post ήταν ο πρώτος ρινόκερος αυτού του είδους που γεννήθηκε σε αιχμαλωσία και ένας από τους τέσσερις συνολικά που είχαν μεταφερθεί από την Τσεχία στο πλαίσιο της εκστρατείας «Last Chance to Survive».

Οι αρμόδιοι ήλπιζαν πως οι συνθήκες στην Κένυα θα ήταν πιο ευνοϊκές για την αναπαραγωγή του είδους, ωστόσο μέχρι σήμερα οι προσπάθειές τους δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο Σούνι ήταν ο ένας από τους δύο αρσενικούς που είχαν μείνει και το είδος ενδέχεται να εξαφανιστεί οριστικά από τον πλανήτη, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά τη φονική δράση του ανθρώπου, που έχει οδηγήσει στην εξαφάνιση των μισών άγριων ζώων του πλανήτη.

Η κύρια αιτία για την εξαφάνιση των βόρειων λευκών ρινόκερων είναι η λαθροθηρία για το κέρατο τους, που αποφέρει τεράστια κέρδη τόσο στους λαθροθήρες, όσο και στους εμπόρους, όπως και το παράνομο εμπόριο του ελεφαντόδοτου. Αν και παράνομα το κέρατο του ρινόκερου πωλείται σε ορισμένες χώρες (κυρίως στην Ασία) και μάλιστα σε πολύ υψηλές τιμές, καθώς θεωρείται πως έχει θεραπευτικές ιδιότητες.

Οι υπεύθυνοι του πάρκου Ολ Πετζέτα από την πλευρά τους διαμηνύουν πως θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για αναπαραγωγή του είδους. Στο καταφύγιό τους έχουν τρεις βόρειους λευκούς ρινόκερους, ένας ακόμη βρίσκεται στο ζωολογικό κήπο της Τσεχίας ενώ οι άλλοι δύο βρίσκονται στον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια.


Πηγή
tvxs.gr

ΦωτόThomas Marasco