1

5 ΛΕΠΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΟΥ (της Σοφίας Ζης)

 

Το βίντεο μιλάει από μόνο του και θίγει ένα ζήτημα άκρως σημαντικό. Ένα ζήτημα ζωής και θανάτου. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με τεράστιες ανάγκες σε αίμα αλλά δυστυχώς δεν έχει επάρκεια. Το ποσοστό ατόμων που αιμοδοτούν εθελοντικά είναι πολύ μικρό και γι’ αυτό η χώρα μας κάνει εισαγωγή αίματος από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό.

Οι περισσότεροι υποψήφιοι αιμοδότες διστάζουν να αιμοδοτήσουν καθώς είναι ανεπαρκώς ενημερωμένοι. Συχνά μάλιστα μένουν προσκολλημένοι σε αβάσιμους φόβους και λανθασμένες αντιλήψεις.

Πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται ότι θα κολλήσουν κάτι μέσω της διαδικασίας. Η ιδέα αυτή της μόλυνσης καλλιεργείται χρόνια τώρα και είναι πέρα για πέρα λανθασμένη. Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι αποστειρωμένα και μιας χρήσης. Ο δότης δε μπορεί να κολλήσει μικρόβιο καθώς δεν έρχεται σε επαφή με καμιά μολυσματική εστία.

Ο φόβος του τσιμπήματος είναι μια ακόμη αιτία άρνησης. Ίσως να δείχνει φαινομενικά ασήμαντο αλλά βασανίζει πολύ κόσμο. Κι όμως είναι απλά ένα τσίμπημα! Η τρύπα που ίσως έχετε κάνει στο αυτί ή στη μύτη πονάει πολύ περισσότερο.

Πολλοί είναι αυτοί που το αποφασίζουν και έπειτα το αναβάλλουν επ’ αόριστον. “Δεν βαριέσαι”. “Θα δώσει κάποιος άλλος”. “Τι με νοιάζει εμένα!” “Δε χρειάζομαι εγώ αίμα. Είμαι απόλυτα υγιής”. Θα γίνω κυνική αλλά ο δρόμος της αναισθησίας είναι πιο εύκολος για όλους. Αν όμως χρειαζόμασταν αίμα εμείς; Αν χρειαζόταν κάποιος δικός μας;

Ας μην ταμπουρωνόμαστε πίσω από χαζές δικαιολογίες! Ας γίνουμε επιτέλους λίγο πιο ανθρώπινοι. Δεν είναι δύσκολο. Αιμοδοτώντας μια φορά, σώζουμε έως και τρεις ζωές. Δώστε 5 λεπτά από το χρόνο σας. Αξίζει!

Πηγήenfo.gr από Σοφία Ζης, 23/10/2014 © Σοφία Ζης