ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ, ΦΟΝΤΑΜΕΝΤΑΛΙΣΜΟΣ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΜΙΣΟΣ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ

religion.si - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

religion.si - Σόλων ΜΚΟΟι κάτοικοι της Μέσης Ανατολής βλέπουν ως την μεγαλύτερη παγκόσμια απειλή το θρησκευτικό και εθνικό μίσος. Οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι η μεγαλύτερη απειλή είναι η ανισότητα. Σύμφωνα βέβαια με την έρευνα του ιδρύματος Pew το θρησκευτικό μίσος γίνεται αντιληπτό ως απειλή παγκοσμίως.

Οι ερευνητές πήραν απόψεις από 44 χώρες δίνοντας πέντε επιλογές: ανισότητα, πυρηνικά όπλα, εθνικό και θρησκευτικό μίσος, μόλυνση και περιβάλλον ή το AIDS και άλλες μολυσματικές ασθένειες.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσο πιο κοντά βρίσκεται κάποιος στις παραπάνω απειλές τόσο σημαντικότερες τις θεωρεί.

Έτσι πέντε από τις επτά χώρες της Μέσης Ανατολής που έλαβαν μέρος στην έρευνα έδειξαν ως την πλέον σημαντική απειλή το θρησκευτικό και εθνικό μίσος. Στο Λίβανο 58% απάντησε ότι είναι η μεγαλύτερη απειλή, ενώ ακολουθούν το Ισραήλ, οι περιοχές της Παλαιστίνης, η Τυνησία και η Αίγυπτος.

dangers 5 - Σόλων ΜΚΟ

Από την άλλη πλευρά, στην Ευρώπη, η σημαντικότερη απειλή είναι η ανισότητα. Οι χώρες ανεπτυγμένες οικονομίες κρίνουν επικίνδυνο το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών. Το ίδιο συμβαίνει και στις ΗΠΑ, όπου δεύτερο έρχεται το θρησκευτικό και εθνικό μίσος και τρίτα τα πυρηνικά όπλα.

Στην Αφρική, όπου τα κρούσματα του AIDS είναι περισσότερα από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, οι μολυσματικές ασθένειες έρχονται πρώτες.

Στην Ουκρανία και την Ρωσία φοβούνται τα πυρηνικά όπλα ενώ στην Κίνα την μόλυνση του περιβάλλοντος.

dangers 6 - Σόλων ΜΚΟ

Σημειώνεται ότι η έρευνα διεξήχθη μεταξύ του Μαρτίου και του Ιουνίου του 2014 πριν δηλαδή την εξάπλωση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και την Συρία, και πριν την σύρραξη του Ισραήλ και των Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας -γεγονότα που μπορεί να επηρέαζαν την κοινή γνώμη υπέρ του θρησκευτικού μίσους.

Επίσης, συγκρίνοντας τα στοιχεία με αυτά της ίδιας έρευνας του 2007 φαίνεται ότι το θρησκευτικό μίσος θεωρείται μια αυξανόμενη απειλή. Το ποσοστό των Αιγυπτίων που το θεωρούν απειλή διπλασιάστηκε μέσα σε αυτό το διάστημα ενώ στον Λίβανο αυξήθηκε κατά 19%. Στην Ευρώπη συνέβη το ίδιο αναφορικά με την ανισότητα εξαιτίας της ύφεσης και της κρίσης στην ζώνη του ευρώ.


Πηγή/φωτό
: tvxs.gr

Σχετικά άρθρα