ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ, ATZENTA

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

ratsismos kai diakriseis biblio parousiasi - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

ratsismos kai diakriseis biblio parousiasi - Σόλων ΜΚΟΗ δραματική αύξηση της ρατσιστικής βίας και των διακρίσεων αποτελεί μέρος της κρίσης στην Ελλάδα και απειλή για τη δημοκρατία στη χώρα. Η σοβαρότητα του προβλήματος έχει επεκταθεί με τη λαίλαπα της οικονομικής κρίσης, δημιουργώντας ένα τρομακτικό ξενοφοβικό και αντιμεταναστευτικό κλίμα, με τους εκλεγμένους βουλευτές του κόμματος της ακροδεξιάς να ανακηρύσσουν την Ελλάδα σε πόλεμο με τους μετανάστες.


Τι έγινε λοιπόν και φτάσαμε ως εδώ; Δεν είχαμε άραγε νομοθεσία ικανή να προστατέψει τα δικαιώματα των αδυνάτων; Μήπως θα πρέπει να αποδώσουμε την ευθύνη για την όξυνση αυτή στην οικονομική κρίση; Ή μήπως χαρακτηρίζει πράγματι την ελληνική κοινωνία μια ανοχή προς το ρατσισμό; Ξεκινάει στο σχολείο και την οικογένεια και στην κοινωνία; Είναι επακόλουθα της κρίσης οι διακρίσεις και ο ρατσισμός ή είναι μια πτυχή της εδραιωμένης κοινωνικής ζωής που απλώς ξεσκεπάστηκε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία; Μπορεί άραγε να γίνει κάτι για να αντιστραφεί η τάση αυτή;

Η έκθεση «Ρατσισμός και διακρίσεις στην Ελλάδα σήμερα» σκιαγραφεί το νομοθετικό οπλοστάσιο που διαθέτει η ελληνική έννομη τάξη για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων και επιχειρεί μια αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης της προστασίας των δικαιωμάτων από ρατσιστικές προσβολές με βάση υλικό και εκθέσεις που έχουν δημοσιευτεί τα δύο τελευταία χρόνια. Στα πλαίσια αυτά αποτιμάται η ικανότητα του Ελληνικού κράτους να αντιτάξει μια αποτελεσματική στρατηγική κατά της εξάπλωσης των ρατσιστικών και διακρισιακών φαινομένων και αναδεικνύονται ως κρίσιμα, εκτός από τη στάση των αστυνομικών και δικαστικών αρχών, το πεδίο της δημόσιας επικοινωνίας και, κυρίως, αυτό της εκπαίδευσης. Η έκθεση καταλήγει σε προτάσεις για τις κατευθύνσεις που θα ήταν αναγκαίο να ακολουθήσει εφ’ εξής η κινητοποίηση των θεσμικών μηχανισμών και της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα για την ανάσχεση της ρατσιστικής απειλής σήμερα.

Την έκθεση θα παρουσιάσουν δημόσια στις 29 Οκτωβρίου για πρώτη φορά οι συντάκτες:

Αντώνης Γαζάκης, εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και Πρόεδρος του εθελοντικού σχολείου διδασκαλίας «Οδυσσέας»
Ανδρέας Τάκης, επικ. Καθηγητής φιλοσοφίας του δικαίου στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ. Έχει διατελέσει Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη (2003-09) και Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών.
Δέσποινα Συρρή, κοινωνική επιστήμονας, πρόεδρος της ΜΚΟ SYMβIOSIS

Τα συμπεράσματα της έκθεσης έχουν προσκληθεί να σχολιάσουν

Άγγελος Συρίγος, Γενικός Γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του Υπουργείου Εσωτερικών
Νέλλη Ασκούνη, καθηγήτρια στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών
Νικόδημος Μαϊνα Κινυουά, ΜΚΟ ΑSΑΝΤΕ

Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ξένια Κουναλάκη, Αρχισυντάκτρια Διεθνών Νέων στην εφημερίδα Καθημερινή

Διαβάστε την έκθεση εδώ.


Πηγή
gr.boell.org

Σχετικά άρθρα