ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 6000 ΧΡΟΝΙΑ

- Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

- Σόλων ΜΚΟΕρευνητές βρίσκουν ότι η αύξηση της στάθμης των ωκεανών κατά τον 20o αιώνα, που προκλήθηκε από την παγκόσμια υπερθέρμανση και το λιώσιμο των πάγων στους πόλους, δεν έχει προηγούμενο σε 6000 χρόνια σύμφωνα με μακροσκελή ανάλυση των ιστορικών δεδομένων.

Η ανακατασκευή των διακυμάνσεων της στάθμης της θάλασσας για 35000 χρόνια δείχνει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να φανερώνουν ότι τα επίπεδα άλλαξαν περισσότερο από 20 εκατοστά κατά μια σχετικά σταθερή περίοδο που κράτησε μεταξύ 6000 χρόνων πριν και περίπου 150 χρόνων πριν από σήμερα.

Το γεγονός αυτό καθιστά τον προηγούμενο αιώνα εξαιρετικά ασυνήθιστο για τα ιστορικά αρχεία, καθώς παρατηρήθηκε μια άνοδος της στάθμης των θαλασσών κατά 20 εκατοστά από την αρχή του 20ουαιώνα. Οι επιστήμονες διέκριναν αυξανόμενες θερμοκρασίες οι οποίες οδήγησαν στο λιώσιμο των πολικών πάγων και θερμική διαστολή της θάλασσας, ως αιτία για την αύξηση της στάθμης των θαλασσών.

Μια συλλογή διάρκειας είκοσι χρόνων από χίλια περίπου δείγματα αρχαίων ιζημάτων από τη Βρετανία, τη βόρεια Αμερική, τη Γροιλανδία και τις Σεϋχέλλες, αποτέλεσε τη βάση της έρευνας που διεξήχθη από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας.

Το διάστημα των 35000 χρόνων για την έρευνα επιλέχθηκε επειδή  αυτό περιλαμβάνει μια διαπαγετωνική περίοδο. Οι ερευνητές παρατηρούσαν υποβρύχια ιζήματα που περιείχαν είτε ρίζες δέντρων, πράγμα που υποδείκνυε μια χαμηλότερη στάθμη της θάλασσας, είτε μαλάκια, που αντιπαραβάλλονταν με τα αρχεία των ορυκτών για να προσδιοριστεί η πρότερη στάθμη της θάλασσας.

Οι πάγοι άρχισαν να λιώνουν περίπου 16000 χρόνια πριν και αυτό σταμάτησε περίπου 8000 χρόνια πριν. Πάντως μια επιβράδυνση των αλλαγών στη θαλάσσια στάθμη δεν συνέβη πριν τα 6000 χρόνια. «Είναι σαν να αφήνεις ένα μεγάλο κομμάτι πάγου στο τραπέζι. Δεν λιώνει αμέσως, πάντα υπάρχει μία καθυστέρηση στο σύστημα» λέει ο Kurt Lambeck, επικεφαλής της έρευνας στο πανεπιστήμιο της Αυστραλίας. «Ξέρουμε από την τελευταία διαπαγετωνική περίοδο ότι όταν οι θερμοκρασίες ήταν αρκετούς βαθμούς υψηλότερες απ΄ ό,τι σήμερα υπήρχε πολύ περισσότερο νερό στους ωκεανούς, με τη στάθμη να φτάνει 4 ή  5 μέτρα ψηλότερα απ΄ ό,τι σήμερα. Το ερώτημα είναι πόσο γρήγορα συμβαίνει αυτή η αλλαγή όταν αυξάνονται οι θερμοκρασίες.» Ο Lambeck λέει ότι η αύξηση της στάθμης για τα τελευταία 100 χρόνια είναι αναμφίβολη και υποστηρίζεται σαν γεγονός από ξεχωριστά δεδομένα επιπέδων αλάτων και, επίσης, από αλλαγές στο πυθμένα των θαλασσών που προκαλούνται από το επιπλέον βάρος του νερού.

«Αυτό που παρατηρούμε είναι ασυνήθιστο και σίγουρα πρωτοφανές για αυτές τις διαπαγετωνικές περιόδους» είπε. «Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι δεν μπορούμε απλά να σταματήσουμε αυτή την διαδικασία. Η στάθμη της θάλασσας θα συνεχίσει να ανεβαίνει για μερικούς αιώνες στο μέλλον ακόμη και αν σταθεροποιήσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στα σημερινά επίπεδα. Σε ποιό επίπεδο θα φτάσουν, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε. Αλλά είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε να αντιστρέψουμε τη διαδικασία σε μια νύχτα.»


Πηγή
theguardian.com/environment/climate-change

Μετάφραση: συντακτική ομάδα solon.org.gr

Φωτό: wikipedia