1

ΠΕΡΙΠΟΥ 500 ΑΡΚΟΥΔΕΣ ΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Περίπου 500 υπολογίζονται ότι είναι οι αρκούδες που ζουν στην Ελλάδα, με ιδιαίτερο ωστόσο χαρακτηριστικό, την πυκνότητα που παρουσιάζουν σε ορισμένες περιοχές αφού αποτελεί την μεγαλύτερη στην Ευρώπη!


«Σε περιοχές στο Βίτσι, τον Γράμμο και την κεντρική Πίνδο ο εγκατεστημένος πληθυσμός ανέρχεται στις 55 αρκούδες ανά 1000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αριθμός υψηλός σε σχέση με τον πληθυσμό, με κοινά γενετικά χαρακτηριστικά που συναντάται από τις Αλπεις έως τη χώρα μας» αποκάλυψε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επιστημονικός συντονιστής του «Αρκτούρου» Αλέξανδρος Καραμανλίδης, με αφορμή το παγκόσμιο συνέδριο για τη μελέτη και τη διαχείριση της αρκούδας που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, από τις 5 έως τις 11 Οκτωβρίου.

Τα συμπεράσματα προέκυψαν από μελέτες που διενεργεί την τελευταία δεκαετία η Μη Κυβερνητική Οργάνωση με βάση ένα σύστημα παρακολούθησης που στηρίζεται σε γενετικό υλικό το οποίο συλλέγεται από στύλους της ΔΕΗ που χρησιμοποιούν οι αρκούδες για να… ξύνονται. Με τη συνήθεια αυτή, τα μεγαλόσωμα ζώα αφήνουν τα “ίχνη” τους, όπως τρίχες, τα οποία συγκεντρώνουν οι επιστήμονες και αξιοποιούν για να εξάγουν πολύτιμα συμπεράσματα.


Πηγή/φωτό
Το Ποντίκι, topontiki.gr