ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

GREENPEACE: ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

greenpeace eikones - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

greenpeace eikones - Σόλων ΜΚΟ«Η καθαρή ενέργεια, είναι μακράν η πιο φθηνή, δεν επιβαρύνει το περιβάλλον, δημιουργεί θέσεις εργασίας και τονώνει την εθνική οικονομία», τονίζει ο υπεύθυνος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του ελληνικού γραφείου της Οργάνωσης.

«Αν η παραγόμενη ενέργεια δεν απεγκλωβιστεί από τα ορυκτά καύσιμα και δεν στραφεί σε καθαρές πηγές, η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη θα αποβούν καταστροφικές για την ανθρωπότητα» τόνισε ο υπεύθυνος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace Τάκης Γρηγορίου, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε η Οργάνωση, στο πλοίο- σύμβολό της, «Rainbow Warrior».

Ο κ. Γρηγορίου παρουσίασε τα κυριότερα συμπεράσματα από τη δεκαήμερη περιοδεία της Greenpeace στα νησιά του Αιγαίου, με έμφαση στις περιβαλλοντικές και κοινωνικο- οικονομικές επιπτώσεις από την εξάρτηση των νησιών από το πετρέλαιο για την ηλεκτροπαραγωγή. Η καθαρή ενέργεια, ανέφερε ο κ. Γρηγορίου, είναι μακράν η πιο φθηνή, δεν επιβαρύνει το περιβάλλον, δημιουργεί θέσεις εργασίας και τονώνει την εθνική οικονομία, η οποία «ανακουφίζεται» από τη συνεχή εισαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι προτάσεις της Greenpeace περιλαμβάνουν πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης τουλάχιστον ενός εκατομμυρίων κτιρίων σε βάθος δεκαετίας, γεγονός που θα εξοικονομήσει 9 δισ. ευρώ σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενώ, παράλληλα, θα δημιουργήσει 140.000 θέσεις εργασίας. Να προωθηθεί η αυτοπαραγωγή ενέργειας με φωτοβολταϊκά πάνελ στα σπίτια, μια φθηνή πια τεχνολογία, ζήτησε ο κ. Γρηγορίου. Επιπλέον, επέμεινε ότι όλα τα νησιά του Αιγαίου πρέπει να διασυνδεθούν με ηλεκτρικό ρεύμα και να απεξαρτηθούν από την ως τώρα καύση πετρελαίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που εκτός από την περιβαλλοντική υποβάθμιση στοιχίζει 800 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο.

Οι βουλευτές Ηρώ Διώτη (ΣΥΡΙΖΑ) και Νίκος Τσούκαλης (ΔΗΜΑΡ), καθώς και ο αντιπρόσωπος από το «Ποτάμι», Σπύρος Δανέλλης εξέφρασαν σύμπνοια απόψεων με την οικολογική οργάνωση και υποστήριξαν την ανάγκη «αλλαγής πλεύσης» και απεξάρτησης της εθνικής οικονομίας από το πετρέλαιο, με την προώθηση πολιτικών και μέτρων που μειώνουν το ενεργειακό κόστος, όπως τη στροφή στην αιολική, ηλιακή και θερμική ενέργεια, τις μονώσεις στα σπίτια και άλλες λύσεις που προωθούνται σε όλες τις χώρες του κόσμου.

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών, efsyn.gr

Σχετικά άρθρα