ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΟΠΙΚΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

BrixtonPound10 1023x531 1 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

BrixtonPound10 1023x531 1 - Σόλων ΜΚΟΗ νομισματική ποικιλότητα είναι απαραίτητη για τη βιωσιμότητα και την προσαρμοστικότητα της οικονομίας
Λεφτά υπάρχουν! Αρκεί να τα εφεύρουμε… Χιλιάδες εναλλακτικά νομίσματα κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο συμπληρωματικά και παράλληλα με τα εθνικά ή υπερεθνικά νομίσματα, δημιουργώντας μια νομισματική ποικιλότητα (diversite monetaire). 

Οι χώρες που διαθέτουν τα μεγαλύτερα σε κυκλοφορία ανταλλακτικά – εναλλακτικά νομίσματα είναι ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Αυστραλία, η Νότια Αφρική, η Κίνα, η Βρετανία και η Γερμανία.


Ένας από τους δημιουργούς του ευρώ, ο Μπερνάρντ Λιετέρ (www.lietaer.com/about/bio), στο βιβλίο του «Το μέλλον του χρήματος» προσπαθεί να αποδείξει ότι «η νομισματική ποικιλότητα είναι απαραίτητη για τη βιωσιμότητα και την προσαρμοστικότητα της οικονομίας».

Έτσι ανατάχτηκε το κατεστραμμένο Βανκούβερ, έτσι επιβίωσαν έξι εκατομμύρια Αργεντίνοι: με τους αστικούς λαχανόκηπους Ροσάριο, τις λέσχες ανταλλαγών nodos, εκδίδοντας 200 εκατομμύρια κοινωνικά χαρτονομίσματα creditos.

Στην Ευρώπη τα μεγαλύτερα και τεχνολογικά πιο προηγμένα ηλεκτρονικά δίκτυα ανταλλαγών – LEDS λειτουργούν στις αγγλοσαξονικές χώρες. Στη Γερμανία κυκλοφορούν περίπου 50 εναλλακτικά τοπικά νομίσματα, που υποστηρίζονται από την «Ένωση Εναλλακτικών Νομισμάτων», κοινωνικές τράπεζες και 86 περιφερειακά ταμεία (Regiongelder).

To παράλληλο κοινωνικό νόμισμα του Βερολίνου, το Berliner, γίνεται δεκτό σε περισσότερα από 200 μαγαζιά όπου ψωνίζουν και συχνάζουν νέοι. Στη Γαλλία κυκλοφορεί ένα τριπλό εναλλακτικό νόμισμα, το SOL (Αλληλοβοήθειας Υγείας – Πρόνοιας, Ηθικού Ισοδίκαιου Εμπορίου και Ανταλλακτικό Συνεταιριστικό) και στην Ιταλία το Libra και το Credito.

palmas jpg

Στην Ελλάδα υπάρχουν ήδη 49 Τοπικά Εναλλακτικά Νομίσματα και λειτουργούν 48 Τράπεζες Χρόνου. Υπάρχει πλέον η εμπειρία και το δυναμικό για να δημιουργηθεί μια Κοινωνική Τράπεζα των κινημάτων και των συνδικάτων στα πρότυπα της Ιταλικής Κοινωνικής Τράπεζας Βanca Popolare Etica.

Μετά την επιτυχία του ΟΒΟΛΟΥ της Πάτρας και της Τοπικής Εναλλακτικής Μονάδας (ΤΕΜ) του Βόλου, σε δεκάδες πόλεις και γειτονιές κυκλοφορούν ηλεκτρονικά, Τοπικά Εναλλακτικά Νομίσματα.

Αν ένας «τρελός» δήμαρχος τολμήσει να τυπώσει τοπικό νόμισμα, με σύνθημα την αυτάρκεια, οι δημότες θα ευημερήσουν! Ανακυκλώνοντας τα υπάρχοντα προϊόντα και υπηρεσίες με γειτονικούς δήμους, θα μειωθεί αυτομάτως η ανεργία και θα χτυπηθεί η μαύρη εργασία. Όπως έγινε στην αυστριακή πόλη Worgl το 1932-34 μεσούσης της κρίσης του ’29.

nomismata

Αν π.χ. τα Ιωάννινα αποκτούσαν ένα εναλλακτικό νόμισμα παράλληλο με το ευρώ, την… Κυρά Φροσύνη, δες το κείμενο των συναγωνιστών του τοπικού δικτύου ΚΑΠΑ για το πώς μπορεί να γίνει μόχλευση και η πόλη να αναταχθεί οικονομικά.

Βεβαίως χρειάζεται ο «τρελοδήμαρχος» να ιδρύσει Xρονοτράπεζα ή Κοινωνική Tράπεζα στα πρότυπα των Triodos και GLS και Charity Bank και της βραζιλιάνικης Banco Palmas, η οποία το 2008 πήρε το «Βραβείο Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας» από τον ΟΗΕ. Καλώς ήλθατε στον καινούριο κόσμο της ανταλλακτικής εργασίας και του «δωρεάν κοινωνικού χρήματος»!


Πηγή/φωτό
Εναλλακτικός, enallaktikos.gr

Σχετικά άρθρα