1

3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Το Εναλλακτικό Φεστιβάλ Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας πραγματοποιείται κάθε Οκτώβριο στην Αθήνα, από το 2012.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού.

Αυτή τη φορά θέλουμε να το μοιραστούμε με την Ευρώπη! Στηρίξτε μας! Η αλληλεγγύη είναι η λύση!

Φίλες και φίλοι, 
Με μεγάλη χαρά σας προσκαλούμε και φέτος στο 3o Φεστιβάλ Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 10-11-12 Οκτώβρη στην Αθήνα.


 Πώς μπορείτε να συμμετέχετε;

*Εάν είστε επισκέπτης
Δηλώνοντας εθελοντισμό σε:
Καθαριότητα & Ανακύκλωση
Κουζίνα
Μπαρ
Ανταλλακτικό Παζάρι
Παιδική αίθουσα
Περιφρούρηση

*Εάν είστε συλλογικότητα 
Μπορείτε να συμμετέχετε στο φεστιβάλ αναλαμβάνοντας να βοηθήσετε σε συγκεκριμμένο πόστο όπως π.χ κουζίνα/καφέ/ανταλλακτικό παζάρι, κάνοντας κάποιο εργαστήριο, παρουσίαση της ομάδας σας, αλλά και με τραπεζάκι οπου μπορείτε να έχετε ενημερωτικό υλικό.

Ποιοί είμαστε; 

Γύρω στις 200 εναλλακτικές πρωτοβουλίες από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν στα 2 προηγούμενα φεστιβάλ και εκατοντάδες εθελοντές μας βοήθησαν να τα οργανώσουμε.

Είμαστε μέλη συλλογικοτήτων  και το φεστιβάλ είναι μια αυτο-οργανωμένη και αυτοδιαχειριζόμενη διαδικασία. Δεν είμαστε μέλη κανενός πολιτικού κόμματος, Κυβερνητικής Οργάνωσης ή αναγνωρισμένου οργανισμού και δεν χρηματοδοτούμαστε από πουθενά.

 Κάθε χρόνο το φεστιβάλ είναι ένα σημείο συνάντησης όχι μόνο για ομάδες και ανθρώπους που συμμετέχουν σε πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και συνεργατικής οικονομίας, αλλά και για επισκέπτες που αναζητούν έναν εναλλακτικό και βιώσιμο τρόπο ζωής. Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια καλή ευκαιρία σύνδεσης και ανταλλαγής γνώσης μεταξύ των πρωτοβουλιών, αλλά και για τους επισκέπτες μια ευκαιρία  να μάθουν και να εφαρμόσουν καινούργιες πρακτικές με σκοπό να καλυτερέψουν τη ζωή τους.

Τι θα κάνουμε; 

Στο φετινό φεστιβάλ θέλουμε για πρώτη φορά να προσεγγίσουμε την υπόλοιπη Ευρώπη με σκοπό να δημιουργήσουμε συνδέσμους και δίκτυα αλληλεγγύης.

Συζητήσεις, παρουσιάσεις και εργαστήρια θα είναι μερικές από τις δραστηριότητες που θα συμβούν.

Θα μιλήσουμε για θέματα που μας κεντρίζουν το ενδιαφέρον όπως τα κοινά αγαθά, η απoανάπτυξη, τα δίκτυα ανταλλαγής, οι κολλεκτίβες εργασίας, οι οικοκοινότητες και η οικολογία, η κατανομή πόρων, η βιωσιμότητα, η κοινωνική συμμετοχή.

Αλλά τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν ακόμα αποφασιστεί και φυσικά κάθε πρόταση που μπορεί να έχετε είναι ευπρόσδεκτη.

Θέλουμε να προωθήσουμε έναν κόσμο που καλλιεργεί την επικοινωνία, την ανταλλαγή και την μετάβαση σε μια κοινωνία βασισμένη στην συμμετοχή , που στοχεύει στην αυτοδιαχείριση, στην αλληλεγγύη και στον σεβασμό της φύσης και του ανθρώπου. 

Αυτός ο κόσμος είναι ένας κόσμος που αναπτύσσεται συνεχώς και δυναμικά προς ένα νέο σύστημα αξιών πέρα από τα υπάρχοντα μοντέλα του αυτάρεσκου ατομικισμού, του καταναλωτισμού και της θυσίας των πάντων στο βωμό του κέρδους. 

Γιατί σας στέλνουμε αυτή την πρόσκληση; 

Είμαστε γνώστες της δουλειάς σας και πιστεύουμε ότι θα ήταν πάρα πολύ καλό να συμμετέχετε στο φεστιβάλ. Ο σκοπός μας είναι να μοιραστούμε γνώση και καλές πρακτικές,  όπως επίσης να δημιουργήσουμε μια βάση για συνεργασία, η οποία θα καλλιεργηθεί για να συνεργαστούμε πιο ουσιαστικά  στο μέλλον. Έχουμε επίσης μια συνεχή πρόταση υπό συζήτηση: να εγκαθιδρύσουμε ετήσιες Ευρωπαϊκές συναντήσεις, κάθε χρόνο σε διαφορετικό μέρος, με σκοπό με το πέρας του χρόνου να χτίσουμε ένα Ευρωπαϊκό Δίκτυο συνεργασίας και αλληλεγγύης από τα κάτω.

Πώς μπορείτε να συμμετέχετε;

Μπορείτε να συμμετέχετε στο φεστιβάλ αναλαμβάνοντας να βοηθήσετε σε συγκεκριμένο πόστο όπως π.χ  κουζίνα/καφέ/ανταλλακτικό παζάρι, κάνοντας κάποιο εργαστήριο, παρουσίαση της ομάδας σας, αλλά και με τραπεζάκι όπου μπορείτε να έχετε ενημερωτικό υλικό.

Μπορείτε να κάνετε εργαστήρια:

1.Αυτάρκειας και βιωσιμότητας

-Οικολογική δόμηση (cob, adobe, αχυρόμπαλες, βιοκλιματικά, οικολογικά υλικά, ανακυκλώσιμα υλικά)

-Ενεργειακή αυτάρκεια (βολταϊκά, ανεμογεννήτριες, γεωθερμία, μόνωση κ.ά)

-Καλλιέργεια (βιολογική, φυσική, βιοδυναμική, αεικαλλιέργεια permaculture)

-Οικοτεχνία (σαπούνια, ψωμί, μαρμελάδες, προϊόντα)

-DIY workshops

2.Κοινωνικής οργάνωσης

-Δίκτυα (αλληλέγγυα, ανταλλαγών, κοινωνικά υποστηριζόμενη γεωργία, εναλλακτικά νομίσματα)
-Κοινωνικά εργαλεία (NVC, ομοφωνία, αμεση δημοκρατία, Open Space, ο Δρόμος του Συμβουλίου – Way of council, Μη-βία επικοινωνία, Zegg φόρουμ, Participatory Leadership, Mind maps, Circle way)
-Κοινωνικής οργάνωσης (οικοκοινότητες, πόλεις σε μετάβαση – transition towns, social permaculture)

3.Αυτοβελτίωσης και Οικολογίας

-Γιόγκα, μασάζ, tai chi, εργαστήρια διατροφή κ.α

-Ανακύκλωση και επανάχρηση αντικειμένων

Τέλος περιμένουμε προτάσεις για το Παιδικό και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα (μουσική, προβολές, εικαστικά).


Με φιλικούς χαιρετισμούς, 

Η ομάδα συντονισμού του festival4sce

website: http://www.festival4sce.org/

Facebook: https://www.facebook.com/festival4sce

Twitter: http://twitter.com/athensfest4sce

enallaktiko-festival 2o


Ένας Άλλος Κόσμος Είναι Υπαρκτός
Ενώ γύρω μας γκρεμίζονται τα θεμέλια του παρελθόντος, εμείς ποτίζουμε τα λουλούδια που φυτρώνουν στα συντρίμμια.

Στην Ελλάδα της κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής κρίσης όπου έχουν εκμηδενιστεί οι κοινωνικές δομές και απειλούνται τα συλλογικά αγαθά, η ανεργία και η οικονομική δυσχέρεια αποτελούν την πραγματικότητα για πολλούς από εμάς. Οι βασικοί υπεύθυνοι σφυρίζουν αδιάφορα και η σάπια υπόσχεση της μαγικής ανάπτυξης κρατάει καλά ακόμα. Δεν προτιμούμε όμως όλοι να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια και να περιοριζόμαστε στους αφορισμούς. Αντίθετα ολοένα και περισσότεροι συμμετέχουμε ενεργά σε ομάδες και δίκτυα αλληλέγγυας, ανταλλακτικής ή συνεργατικής οικονομίας, δίνοντας πνοή σε έναν κόσμο απαλλαγμένο από τον αυτοσκοπό της συσσώρευσης χρήματος.

Τα εγχειρήματα αυτά, που αναπτύσσονται σε όλη τη χώρα, αποτελούν όχι μόνο μια δυνατή βοήθεια για την καθημερινή διαβίωση μας αλλά και το όχημα για τη μετάβαση σε μια κοινωνία που έχει απορρίψει το καπιταλιστικό αξιακό σύστημα.

 Οι ομάδες που συνδιοργανώνουμε και συμμετέχουμε στο Φεστιβάλ Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας δεν περιμένουμε να εξαργυρώσουμε με ψήφους, μελλοντικές απολαβές ή κοινωνική αναγνώριση τη δράση μας, όπως διάφορες φιλανθρωπικές ή μισάνθρωπες οργανώσεις που διατυμπανίζουν τη δήθεν κοινωνική δράση τους. Βαθιά επιδίωξη μας είναι η δημιουργία κοινωνικών, και άρα και οικονομικών, δομών με γνώμονα τον άνθρωπο και όχι το κέρδος. Όχι μόνο δεν προσδοκούμε την προ-μνημονίου εποχή αλλά αντίθετα έχουμε το βλέμμα στραμμένο στην ενίσχυση της αυτοοργάνωσης, της αυτάρκειας και της πραγματικής ευημερίας ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των οικονομικών δεικτών.

Το πρώτο και το δεύτερο Φεστιβάλ Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας που πραγματοποιήθηκε με ευρεία συμμετοχή, μας άφησε χαμόγελα, πολλή τροφή για σκέψη και όρεξη για περισσότερη δράση. Σήμερα ετοιμαζόμαστε για τη συνέχεια της προσπάθειας αυτής με στόχο τη δικτύωση και την ανταλλαγή εμπειριών και προβληματισμών μεταξύ των ομάδων αλλά και την ενημέρωση των πολιτών για έναν κόσμο διαφορετικό, για έναν κόσμο, που δεν είναι απλά εφικτός και αναγκαίος, αλλά και υπαρκτός.

Παρατίθεται βίντεο με στιγμές από το 2ο Φεστιβάλ Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας

Κείμενο/βίντεο/φωτογραφίες: Φεστιβάλ Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας, festival4sce.org