1

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ: ΨΗΦΙΣΑΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ

«Ημέρα κοινοβουλευτικής ντροπής» χαρακτηρίζουν την Τρίτη 5 Αυγούστου έντεκα περιβαλλοντικές οργανώσεις, που κατηγορούν το υπουργείο Περιβάλλοντος και το βουλευτές οι οποίοι υπερψήφισαν «το χειρότερο από τα άρθρα του αντιδασικού σχεδίου νόμου». Οι οργανώσεις, σε μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας, έδωσαν στη δημοσιότητατα ονόματα των 50 βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που υπερψήφισαν το άρθρο 36.


«Η ανυπολόγιστη συνολική επιβάρυνση για τον δασικό πλούτο της χώρας θα είναι μη αναστρέψιμη», τονίζουν οι οργανώσεις , MEDASSET, Greenpeace, Καλλιστώ, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Αρκτούρος, Αρχέλων, MΟm, ΑΝΙΜΑ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS και WWF, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο «μνημείο κακής νομοθέτησης, ανασφάλειας δικαίου και περιφρόνησης κάθε έννοιας κράτους δικαίου».

«Με την αποδοχή σωρείας τροπολογιών της τελευταίας στιγμής, τη συνεχιζόμενη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, την αγνόηση όλων των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας και τη σωρεία ασαφειών και φωτογραφικών ρυθμίσεων, ο νέος νόμος που ψήφισε η πλειοψηφία του Β’ Τμήματος Διακοπών της Βουλής αποτελεί ντροπή για την ελληνική Δημοκρατία», τονίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.

«Παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Ταγαρά, το άρθρο 36 προβλέπει σωρεία από νέες χρήσεις και περαιτέρω διευκόλυνση ισχυουσών χρήσεων σε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις (όπως εκχερσώσεις, διανοίξεις δρόμων, εγκαταστάσεις ενέργειας, σύνθετα τουριστικά καταλύματα κ.ά.)», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

«Επίσης, επιτρέπονται πλέον επιβαρυντικές χρήσεις και για τα πάρκα και τα άλση σε πόλεις», σημειώνουν, προσθέτοντας ότι ο φυσικός πλούτος της χώρας απειλείται από την κυβερνητική πολιτική.


Πηγή/φωτό
: tvxs.gr