1

ΤΟΞΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑ

Μετά τη Βιστωνίδα, η Παμβώτιδα. Χιλιάδες νεκρά ψάρια επιπλέουν τις τελευταίες δύο μέρες στην επιφάνεια και στις όχθες της λίμνης των Ιωαννίνων.

Τις θλιβερές εικόνες, που θυμίζουν αυτές των προηγούμενων ημερών στη Βιστωνίδα της Θράκης, αντικρίζουν χιλιάδες κάτοικοι και επισκέπτες της ηπειρωτικής πόλης. Σύμφωνα με τους βιολόγους, η αιτία του φαινομένου στην Παμβώτιδα είναι διαφορετική και συνδέεται με τις έντονες βροχοπτώσεις και τις μεταπτώσεις του καιρού το τελευταίο διάστημα.


«Στη συντριπτική τους πλειονότητα τα νεκρά ψάρια είναι γόνοι, οι οποίοι κινούνται κυρίως στα ρηχά νερά. Λόγω της απότομης εισροής νερών από τις τελευταίες βροχές και των συνθηκών τρικυμίας που επέφεραν στη λίμνη, τα μικρά ψάρια εγκλωβίστηκαν σε ανόξινο περιβάλλον και πέθαναν από έλλειψη οξυγόνου.

Αντιθέτως, τα μεγάλα, τα οποία διαισθάνονται τον κίνδυνο, διαφεύγουν στα εσωτερικά στρώματα του νερού που οξυγονώνονται καλύτερα και διασώζονται», εξήγησε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, Πέτρος Τσουμάνης, προσθέτοντας πως το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν είναι πρωτοφανές, αλλά συμβαίνει συχνά.

Οι γόνοι που χάθηκαν αυτές τις μέρες προέρχονταν είτε από φυσική αναπαραγωγή των ψαριών είτε είχαν ριφθεί στη λίμνη για εμπλουτισμό από την Ενωση Αλιέων της Παμβώτιδας.


Πηγή/φωτό
:Έθνος, ethnos.gr