ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

Η ΣΙΤΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΔΩΡΗΤΩΝ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ

sitisi paidion - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

sitisi paidion - Σόλων ΜΚΟ

Ανθρωπιστικές οργανώσεις που συνδράμουν στο έργο του ΟΗΕ στην Αφρική ανακοίνωσαν ότι θα μειώσουν στο εξής τις μερίδες φαγητού που διανέμουν σε περίπου 800.000 άτομα, διότι πλέον δεν έχουν επαρκή χρηματοδότηση. Η χρηματοδότησή τους προερχόταν από δωρήτριες χώρες. Την ίδια στιγμή 11 υπουργοί υγείας της Αφρικής σημαίνουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα αυξανόμενα κρούσματα του ιού Έμπολα.
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η ελάχιστη αλλαγή στην σίτιση των παιδιών της Αφρικής μπορεί να προκαλέσειχρόνιες βλάβες στη σωματική ή τη διανοητική και ψυχική τους υγεία.

Για περίπου 450.000 πρόσφυγες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Τσαντ και το Νότιο Σουδάν η επισιτιστική βοήθεια που τους προσφέρεται μειώθηκε ποσοτικά κατά τουλάχιστον το 50%, σημείωσαν οι υπηρεσίες του ΟΗΕ, που καλούν τους διεθνείς δωρητές να χορηγήσουν άμεσα 186 εκατ. δολάρια, ώστε οι οργανώσεις τους να μπορέσουν να ακυρώσουν τις μειώσεις αυτές. Ακόμη και πριν τις μειώσεις στις μερίδες, όμως, οι υπεύθυνοι στην Αφρική μόνο σε λίγες περιπτώσεις κατάφερναν να σιτίσουν επαρκώς τα παιδιά. Συνολικά σε όλη την αφρικανική ήπειρο 2,4 εκατομμύρια πρόσφυγες σε 22 χώρες εξαρτώνται από τη βοήθεια του Παγκόσμιου Προγράμματος Επισιτισμού για να μείνουν στη ζωή.

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται χειρότερη στο Τσαντ, όπου οι μερίδες μειώθηκαν κατά 60% και οι πρόσφυγες αναγκάζονται να τα βγάζουν πέρα με 850 θερμίδες την ημέρα, αντί για τον αριθμό που αποτελεί τον θεωρητικό στόχο του Παγκοσμίου Προγράμματος Επισιτισμού, δηλαδή τις 2.100 χιλιοθερμίδες. Οι πρόσφυγες στη Μπουρκίνα Φάσο, τη Γκάνα, τη Λιβερία, τη Μαυριτανία, τη Μοζαμβίκη και την Ουγκάντα στο μεταξύ έχουν δει τις μερίδες που τους παρέχονται να μειώνονται από 5% ως 44%.

Ο υποσιτισμός και ο λιμός μπορούν να έχουν εξίσου σοβαρές συνέπειες για τις γυναίκες που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους. Πολλές ουσιαστικά εξαναγκάζονται να στραφούν στην πορνεία ή σε αναγκαστικούς και πρόωρους γάμους προκειμένου να εξασφαλίσουν επαρκή τροφή για τις ίδιες ή και τα παιδιά τους.

Την ίδια στιγμή, οι υπουργοί Υγείας 11 αφρικανικών κρατών κάλεσαν την διεθνή κοινότητα να προσπαθήσει να θέσει υπό έλεγχο την επιδημία του ιού Έμπολα, που μπορεί να σκοτώνει μέχρι και 9 στους 10 που προσβάλει και δεν υπάρχει εμβόλιο που να τον προλαμβάνει ή θεραπεία που να τον αντιμετωπίζει, ενώ μεταδίδεται με την επαφή με σωματικά υγρά. Την αναγκαιότητα ανάσχεσης της επιδημίας επεσήμανε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο ιός προκαλεί αιμορραγικό πυρετό που οδηγεί σε διάρροια, έμετους και τελικά σε εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία που διαλύει τα όργανα του ασθενούς.

Επισήμως μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί σε αυτή την επιδημία 763 περιπτώσεις με 468 από αυτές να οδήγησαν στο θάνατο του ασθενούς. Οι περισσότερες από τις παραπάνω περιπτώσεις εντοπίστηκαν στην Γουινέα, από όπου ξεκίνησε η επιδημία, αλλά πλέον ο ιός έχει επεκταθεί σε Λιβερία και Σιέρα Λεόνε και οι Αρχές αντιμετωπίζουν την μεγαλύτερη επιδημία Εμπολα που έχει καταγραφεί ιστορικά.


Πηγή/φωτό: 
Tvxs