1

ΟΙ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ – “ΤΣΕΚΟΥΡΙ” ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΑΚΑ

Στην πρώτη γραμμή της μάχης για την ανάσχεση της Κλιματικής Αλλαγής φέρνει τις Ηνωμένες Πολιτείες ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με μια απόφαση σταθμό στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες Δευτέρα (2 Ιουνίου) ένα φιλόδοξο σχέδιο που προβλέπει την υποχρεωτική περικοπή των εκπομπών άνθρακα των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων λιθάνθρακα της χώρας κατά 30% ως το 2030.

Η πρόταση θα εφαρμοστεί ως υποχρεωτική ρύθμιση της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ (EPA) και θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα μέτρα καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής που έχουν ληφθεί ποτέ, ενώ η κυβέρνηση εστιάζει το ζήτημα της δημόσιας υγείας..

Οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες αντιστοιχούν στο 40% των συνολικών εκπομπών ρύπων στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την EPA η μείωση των εκπομπών ρύπων θα αποτρέψει 6.600 πρώιμους θανάτους, αλλά και 150.000 εμφανίσεις παιδικού άσθματος.

Η υπηρεσία εκτιμά επίσης ότι η μείωση του CO2 θα οδηγήσει σε αντίστοιχες μειώσεις της σωματιδιακής ρύπανσης, του διοξειδίου του θείου και των οξειδίων του αζώτου.

Ο τρόπος με τον οποίο θα επιτευχθεί η μείωση θα διαφέρει ανά Πολιτεία και κάθε κυβέρνηση έχει περιθώριο ως το 2017 για να παρουσιάσουν τα σχέδιά της.

Η πολιτική διάσταση
Το 2010, οι Ρεπουμπλικανοί της Γερουσίας μπλόκαραν νομοσχέδιο των Δημοκρατικών του Ομπάμα για μείωση των εκπομπών σε ομοσπονδιακό επίπεδο και δημιουργία μιας αγοράς δικαιωμάτων άνθρακα.

Αυτή τη φορά, ο Ομπάμα επέστρεψε αξιοποιώντας μια απόφαση που έλαβε το 2007 το Ανώτατο Δικαστήριο, σύμφωνα με την οποία η EPA έχει τη δικαιοδοσία να ελέγχει το διοξείδιο του άνθρακα ως αέριο ρύπο (Clean Air Act, Νόμος για την Καθαρή Ατμόσφαιρα).

Ακόμα και τώρα, οι αντιδράσεις είναι πολλές και το σχέδιο της EPA μπορεί να συναντήσει νομικά εμπόδια. Οι επικριτές του σχεδίου υποστηρίζουν ότι οι νέοι κανόνες θα οδηγήσουν στο κλείσιμο ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων, απώλεια θέσεων εργασίας και αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού.

Η EPA εκτιμά όμως ότι, χάρη στην αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας, οι λογαριασμοί ηλεκτρικού θα μειωθούν κατά 8%.


Πηγή/φωτό: econews.gr