1

ΡΕΝΤΣΙ: ΣΩΖΟΥΜΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΠΝΙΓΟΥΝ

Η νέα τραγωδία με μετανάστες, ανοιχτά των ιταλικών ακτών, οδήγησε τον πρωθυπουργό της Ιταλίας να ρίξει ξεκάθαρα την ευθύνη στην Ευρώπη λέγοντας ότι προτιμά να σώσει τις τράπεζες και αφήνει παιδιά να πεθάνουν. Σύμφωνα με τον προσωρινό απολογισμό, τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και δεκάδες αγνοούνται ενώ και το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών καταγγέλλει έλλειψη βοήθειας από ευρωπαϊκής πλευράς.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα, το περιστατικό συνέβη τη Δευτέρα, περίπου 100 ναυτικά μίλια ανοιχτά των ακτών της Λαμπεντούζα και περίπου 80 χιλιόμετρα βορείως της Λιβύης. Γίνεται λόγος για τουλάχιστον 400 επιβαίνοντες και σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, τουλάχιστον οι μισοί έχουν διασωθεί.

Η Ευρώπη δεν μας βοηθά ενώ υπάρχουν πολλοί νεκροί κοντά στη Λιβύη και τα πλοία μας είναι εκεί για να ανασύρουν νεκρούς και βοηθήσουν τους ζωνταντούς είπε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο. «O Aλφάνο έχει δίκιο, δεν μπορεί η ΕΕ να σώζει κράτη και τράπεζες και να αφήνει μανάδες να πνίγονται με τα παιδιά τους» σημείωσε και ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

H επίτροπος της ΕΕ για τις Εσωτερικές Υποθέσεις Σεσίλια Μάλστρομ ανέφερε πως «δυστυχώς όλες οι δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί δεν απέτρεψαν αυτή τη νέα απώλεια ζωών». Κάλεσε τους «28» να ακολουθήσουν το σχέδιο δράσης της Κομισιόν και επανέλαβε ότι χρειάζεται άνοιγμα «νόμιμων οδών προς την Ευρώπη για να αποφευχθούν αυτές οι καταστροφές».


Πηγή/φωτό: Ελευθεροτυπία