1

ΜΕΙΩΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Τα θρεπτικά συστατικά βασικών διατροφικών προϊόντων μειώνονται σημαντικά από τα αυξημένα ποσοστά του διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με νέα έρευνα. 

Η κλιματική αλλαγή δεν επηρεάζει την διατροφική παραγωγή μόνο ποσοτικά, όπως γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, αλλά και ποιοτικά, καθώς συμβάλλει σε σημαντικές μειώσεις ζωτικών για τον ανθρώπινο οργανισμό συστατικών που προέρχονται από βασικά διατροφικά προϊόντα όπως τα σιτηρά και τα όσπρια.


Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature, αναφέρει ότι τα αυξημένα επίπεδα διοξειδίου άνθρακα στην ατμόσφαιρα, έχουν ως αποτέλεσμα την μείωση των θρεπτικών συστατικών πολλών καλλιεργήσιμων διατροφικών προϊόντων.

Εξετάζοντας 41 διαφορετικές καλλιέργειες σιτηρών και οσπρίων σε Η.Π.Α, Αυστραλία και Ιαπωνία, οι ερευνητές διαπίστωσαν σοβαρές μειώσεις θρεπτικών συστατικών όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος, εξαιτίας της αυξημένης συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα. 
Καθώς δεν είναι ξεκάθαρος ο ακριβής τρόπος που οι εκπομπές ρύπων δρουν στην μείωση των θρεπτικών συστατικών, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι κάποια από τα θρεπτικά συστατικά αντικαθίστανται από υδατάνθρακες, όσο αυξάνονται οι εκπομπές ρύπων.

Η μείωση των θρεπτικών συστατικών ανέρχεται μέχρι και σε 5-10% σε ότι αφορά το σίδηρο, τον ψευδάργυτο και τις πρωτεΐνες. Πιο αναλυτικά, τα δείγματα σιτηρών που εξετάστηκαν είχαν 9% λιγότερο ψευδάργυρο, 5% λιγότερο σίδηρο και 6% λιγότερες πρωτεϊνές.

«Αποτελεί πιθανότατα την σημαντικότερη για τον άνθρωπο απειλή που προέρχεται από την κλιματική αλλαγή» αναφέρει σχετικά ο Σάμουελ Μάιερς της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ και συμπληρώνει ότι «η μεγάλη ανησυχία είναι ότι το ήδη υπάρχον τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας [σ.σ. της μείωσης ποσότητας και ποιότητας στην διατροφική παραγωγή] θα επιδεινωθεί περαιτέρω εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής».

Έτσι η παγκόσμια διατροφική παραγωγή, που έχει επηρρεαστεί ήδη σημαντικά από την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη απειλείται και ποιοτικά από την μείωση ζωτικών για την ανθρώπινη υγεία θρεπτικών συστατικών, όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος.


Πηγές: BBCRussia Today 
Φωτό: wikipedia

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
ariskaparakis@gmail.com

12 Μαΐου 2014