1

EKΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ

Ο Λευκός Οίκος έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα μια αναθεωρημένη έκθεση με την οποία ζητά να αναληφθεί άμεσα δράση ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που πλήττουν κάθε γωνιά και κάθε οικονομικό κλάδο των ΗΠΑ, από τους στρειδοκαλλιεργητές της Πολιτείας Ουάσινγκτον μέχρι τους παραγωγούς σιροπιού σφενδάμου στο Βερμόντ και από τα οικοσυστήματα μέχρι τις υποδομές.

“Η κλιματική αλλαγή, που κάποτε την θεωρούσαμε ζήτημα του μακρινού μέλλοντος, έχει εγκατασταθεί μόνιμα στο παρόν”, τονίζεται στην έκθεση.

Η έκθεση αυτή, που αποκαλείται “Αποτίμηση του Εθνικού Κλίματος”, είναι καρπός τετραετούς εργασίας εκατοντάδων μετεωρολόγων και άλλων επιστημόνων και στόχος είναι να αποτελέσει ένα παιδαγωγικό εργαλείο που θα βοηθήσει τους Αμερικανούς να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές αυτές, σημειώνεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είχε υποσχεθεί ότι θα αγωνιστεί για την αντιστροφή της κατάστασης αλλά προσέκρουσε στην αδιαλλαξία του Κογκρέσου στο θέμα αυτό, αναμένεται να κάνει δηλώσεις αργότερα σήμερα, σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις που παραχώρησε σε παρουσιαστές μετεωρολογικών δελτίων.

Ορισμένες περιβαλλοντικές και άλλες οργανώσεις έχουν ήδη χαιρετίσει την έκθεση αυτή, θεωρώντας ότι θα μπορούσε να “αλλάξει το παιχνίδι” στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής εν μέρει επειδή καθιστά το ζήτημα λιγότερο αφηρημένο για τους Αμερικανούς πολίτες. “Θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν τις δικές τους εμπειρίες και πιστεύουμε ότι αυτό είναι σημαντικό για να κινήσει το ενδιαφέρον για το θέμα”, είπε η Λίντσεϊ Μόσλι, η διευθύντρια της εκστρατείας της Αμερικανικής Πνευμονολογικής Ένωσης για πιο Υγιεινό Αέρα.

Στην έκθεση περιγράφονται λεπτομερώς πώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής πλήττουν την υγεία, τις υποδομές, τους υδάτινους πόρους, τη γεωργία και πώς προκαλούν πιο συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες ή ξηρασία. Αναλύονται επίσης οι επιπτώσεις ανά περιοχή, από τις καταιγίδες στις βορειοανατολικές Πολιτείες μέχρι τις δασικές πυρκαγιές, τη λειψυδρία και την άνοδο της θερμοκρασίας στα νοτιοδυτικά ενώ τονίζεται ότι η άνοδος της στάθμης των ωκεανών, εάν δεν αναχαιτιστεί, θα οδηγήσει μοιραία στην καταστροφή περιοχών με χαμηλό υψόμετρο, όπως η Φλόριντα ή το δέλτα του Μισισιπή στη Λουιζιάνα.

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής θα γίνουν ιδιαίτερα αισθητές στην Αλάσκα όπου η θερμοκρασία ανεβαίνει με διπλάσια ταχύτητα σε σχέση με τις υπόλοιπες ΗΠΑ, σημειώνουν οι επιστήμονες εκφράζοντας φόβους ότι το φαινόμενο αυτό θα προκαλέσει “μεγάλες αλλαγές στα οικοσυστήματα” επειδή θα λιώσουν οι παγετώνες αλλά επίσης και “ζημιές σε υποδομές”.

Η κλιματική αλλαγή “θα αυξήσει επίσης το κόστος των μεταφορών”, τονίζεται στην έκθεση όπου γίνεται συγκεκριμένα αναφορά στον Αυτοκινητόδρομο 1 της Λουιζιάνας, έναν οδικό άξονα στρατηγικής σημασίας για τη μεταφορά του πετρελαίου. Εάν ο δρόμος καταστεί αδιάβατος λόγω της ανόδου των υδάτων, υπολογίζεται ότι θα χαθούν 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια για την αμερικανική οικονομία μέσα σε διάστημα τριών μηνών.

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ήταν μία από τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις του Ομπάμα στην εκστρατεία του για τις προεδρικές εκλογές του 2008, όμως πέρασε σε δεύτερο πλάνο μετά την απόρριψη ενός φιλόδοξου νομοσχεδίου του από το Κογκρέσο, μολονότι οι Δημοκρατικοί τότε είχαν την πλειοψηφία και στα δύο Σώματα, τόσο στη Γερουσία όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Πολλοί συντηρητικοί βουλευτές και γερουσιαστές απορρίπτουν τους ομοσπονδιακούς νόμους που αφορούν τις εκπομπές καυσαερίων υποστηρίζοντας ότι δεν βοηθούν στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Τον Ιούνιο του 2013 ο Ομπάμα παρουσίασε μια πρωτοβουλία του για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, με στόχο να μειωθούν μέχρι το 2020 οι εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 17% σε σύγκριση με το επίπεδό τους το 2005.


Πηγή/φωτό: Ημερησία