ΝΕΡΟ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ Η ΞΗΡΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ

california drought - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

california drought - Σόλων ΜΚΟΑντιμέτωπη με τη λειψυδρία πριν καν έρθει το καλοκαίρι
Την μεγαλύτερη ξηρασία εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια ζει η πολιτεία της Καλιφόρνια στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τις πολιτειακές αρχές να αρχίζουν να θέτουν όλο και περισσότερους περιορισμούς στην χρήση νερού, χωρίς μάλιστα να έχει έρθει ακόμα το καλοκαίρι.
Η πλέον πολυπληθής αμερικανική πολιτεία απειλείται σοβαρά με λειψυδρία με τα αποθέματα νερού στους περισσότερους ταμιευτήρες να είναι εξαιρετικά χαμηλότερα του συνηθισμένου.

Οι αρχές σταδιακά αρχίζουν να εκδίδουν περιορισμούς στη χρήση νερού σε όλο και περισσότερες περιοχές. Έτσι στην μικρή πόλη του Μοντάγκ, η οποία απειλείται με ολική λειψυδρία οι αρχές απαγόρευσαν οποιαδήποτε χρήση νερού εκτός των ιδιωτικών οικιών, είτε πρόκειται για εκτεταμένη άρδευση είτε για χρήση νερού μέσα στην πόλη.

Αλλού, στην πόλη Σάντα Κρουζ, οι δημοτικές αρχές εξήγγειλαν τον περιορισμό στην οικιακή κατανάλωση ενώ στο Όραντζ Κόουβ επεβλήθη περιορισμός στην χρήση νερών εκτός οικιών. Οι πρώτοι περιορισμοί σύντομα θα αρχίσουν να επιβάλλονται και στην μεγαλούπολη του Σαν Ντιέγκο.

Οι φετινές χιονοπτώσεις στα βουνά της Σιέρρα Νεβάδα τα οποία αποτελούν τον κύριο προμηθευτή της πολιτείας σε ύδατα ήταν αρκετά περιορισμένες, με αποτέλεσμα η λειψυδρία που χτυπά την Καλιφόρνια φέτος να θεωρείται η χειρότερη των τελευταίων τουλάχιστον 15 ετών.
Η ανησυχία όλων μάλιστα είναι ότι η ξηρασία αυτή έχει κάνει αισθητή την εμφάνισή της πριν καν μπει το καλοκαίρι. Αρκετοί ταμιευτήρες παρέμειναν άδειοι καθόλη τη διάρκεια του άνυδρου χειμώνα καθώς εκτός των χιονοπτώσεων, πολύ χαμηλότερο του μέσου όρου ήταν και το ποσοστό των βροχοπτώσεων στις περισσότερες περιοχές.

Η πολιτεία εκτός από πολυπληθέστερη της χώρας, έχει και την σημαντικότερη παραγωγή αγροτικών προϊόντων την οποία η λειψυδρία έχει ήδη επηρρεάσει σημαντικά. Με την παρατεταμένη ξηρασία όμως και την μείωση της παραγωγής υπάρχουν σοβαροί φόβοι για εκτίναξη των τιμών των προϊόντων διατροφής σε όλη τη χώρα. Το Υπουργείο Γεωργίας των Η.Π.Α. μάλιστα προέβη σε σχετική ανακοίνωση-προειδοποίηση.

Η πολιτεία που κυρήχθηκε από το Παρατηρητήριο Ξηρασίας της χώρας (U.S. Drought Monitor) σε κατάστασης «μέτριας έως και εξαιρετικά μεγάλης ξηρασίας» δεν είναι η μόνη που αντιμετωπίζει σχετικά προβλήματα. Όπως φαίνεται στον σχετικό χάρτη του Drought Monitor παρόμοια κατάσταση, όχι πάντως σε τόσο έντονο βαθμό, αντιμετωπίζει τόσο η γειτονική Νεβάδα, όσο και το Τέξας, το οποίο δεν συνήλθε ποτέ από την μεγαλύτερη ξηρασία στην ιστορία του, το 2011. Στην πολιτεία του Νέου Μεξικού το διάστημα Οκτ/2010- Μαρ/2014 είχε τις λιγότερες βροχοπτώσεις από καταγραφής σχετικών στοιχείων το 1895.

Καθώς η Καλιφόρνια μπαίνει στον Μάιο και με το καλοκαίρι μπροστά φαίνεται ότι η κατάσταση όχι μόνο δεν πρόκειται να βελτιωθεί, αλλά δεδομένα θα επιδεινωθεί, καθώς η ξηρασία λαμβάνει ήδη χώρα από τον Απρίλιο, όπου υποτίθεται θα υπήρχαν και οι τελευταίες σημαντικές βροχοπτώσεις.


Πηγές: Environmental News NetworkTriple PunditMashable
Φωτό:wikipedia

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
ariskaparakis@gmail.com

29 Απριλίου 2014

Σχετικά άρθρα