ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ & ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ

str dapanes - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

str dapanes - Σόλων ΜΚΟΗ 14η Απριλίου αποτελεί την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης κατά των στρατιωτικών δαπανών, και η έκθεση του Ινστιτούτου Έρευνας Διεθνούς Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI), αναφέρει ότι το 2013 οι δυτικές χώρες μείωσαν τα έξοδά τους σε αντίθεση με την Ρωσία, την Κίνα και την Σαουδική Αραβία. 

Συγκεκριμένα, οι εξοπλιστικές δαπάνες διεθνώς μειώθηκαν κατά 1,9%, εξαιτίας της ύφεσης που έχει πλήξει τις οικονομίες των χωρών. 

Παρόλα αυτά, η Ρωσία, για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία, ξεπεράσε τις ΗΠΑ σε ποσοστό εξοπλιστικών δαπανών επί του ΑΕΠ. Η Μόσχα δαπάνησε 87,8 δισ. δολάρια πέρυσι (αύξηση κατά 4,8%), ποσό που αντιστοιχεί σε 4,1% του ΑΕΠ της. Αντιθέτως, οι αμερικανικές στρατιωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 7,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σε επίπεδα που αναλογούν στο 3,8% του ΑΕΠ τους.

Σε απόλυτους όρους πάντως, οι αμερικανικές δαπάνες παραμένουν με διαφορά οι υψηλότερες, φτάνοντας τα 640 δισ. δολάρια και η μείωση αντανακλά τον τερματισμό της εκστρατείας στο Ιράκ.

Ενδιάμεσα βρίσκεται η Κίνα, που ξόδεψε πέρυσι 188 δισ. δολάρια (2% του ΑΕΠ της, αύξηση κατά 7,4%) και στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Σαουδική Αραβία (67 δισ. δολάρια, ή 9,3% του ΑΕΠ της).

Ακολουθούν η Γαλλία (61,2 δισ. δολ), η Βρετανία (57,9 δισ. δολ) η Γερμανία (48,8 δισ. δολ), η Ιαπωνία (48,6 δισ. δολ), η Ινδία (47,4 δισ. δολ), η Νότιος Κορέα (33,9 δισ. δολ) η Ιταλία (32,7 δισ. δολ), η Βραζιλία (31,5 δισ. δολ), η Αυστραρλία (24 δισ. δολ) και η Τουρκία (19,1 δισ. δολ).

Η Ελλάδα, κατά την δεκαετή περίοδο 2001-2011, παρά τη μείωση των αμυντικών εξοπλιστικών δαπανών λόγω της κρίσης, αποτέλεσε τον 5ο μεγαλύτερο εισαγωγέα όπλων. Συγκεκριμένα, την πενταετία 2007-2011 (Έκθεση SIPRI), αγόραζε γερμανικά και γαλλικά μεγάλα συμβατικά όπλα αντιπροσωπεύοντας το 13% και το 10% του όγκου των εξαγωγών τους αντίστοιχα.

H Παγκόσμια Ημέρα Δράσης κατά των Στρατιωτικών Δαπανών (Global Day of Action on Military Spending) λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στα μέσα Απριλίου, με πρωτοβουλία του βραβευμένου με Νόμπελ «Διεθνούς Γραφείου Ειρήνης» (International Peace Bureau) και του «Ινστιτούτου Μελετών Πολιτικής» – ενός αμερικανικού think tank. Σκοπός της Ημέρας είναι η ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού για τα ποσά που δαπανώνται για εξοπλισμούς.


Πηγή/φωτό: Tvxs