ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

fotovoltaika thin film ilios - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

fotovoltaika thin film ilios - Σόλων ΜΚΟΠραγματική ενεργειακή αυτονομία σημαίνει ότι μπορούμε να κατασκευάσουμε τις συσκευές που συλλέγουν την ηλιακή ακτινοβολία, όπως τα φωτοβολταϊκά, αλλά και άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ χρησιμοποιώντας τις καθαρές πηγές ενέργειας.

Ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον στις ΗΠΑ κατάφεραν να παράξουν υλικά φωτοβολταϊκού εξοπλισμού με την ενέργεια του ήλιου. Μάλιστα, το πέτυχαν με μια διαδικασία συντομότερη και οικονομικότερη από τις συμβατικές.

Η νέα διαδικασία βασίζεται στην αρχή της συνεχούς παραγωγής. Η ηλιακή ενέργεια θερμαίνει τα υλικά σε έναν μικρο-αντιδραστήρα συνεχούς ροής για να παραχθεί φωτοευαίσθητη μελάνη η οποία χρησιμοποιείται για την εκτύπωση φωτοβολταϊκών λεπτού υμενίου (thin film).

Συγκριτικά με τις ισχύουσες μεθόδους παραγωγής που βασίζονται στην επεξεργασία ανά παρτίδα, η διαδικασία συνεχούς ροής εξοικονομεί χρόνο καθώς η παραγωγή των υλικών ολοκληρώνεται εντός ολίγων λεπτών αντί για 30 λεπτά ή και περισσότερες ώρες που απαιτούν οι συμβατικές μέθοδοι.

Η εξοικονόμηση χρόνου μεταφράζεται σε εξοικονόμηση κόστους, καθώς η διαδικασία μπορεί να εφαρμοστεί, πέρα από τα φωτοβολταϊκά δισεληνοϊνδιούχου χαλκού (CIGS) και σε λιγότερα ακριβά υλικά όπως τα σουλφίδια ψευδαργύρου-χαλκού-κασσιτέρου.

Η χρήση αλάτων για την αποθήκευση της ηλιακής θερμότητας μπορεί να καταστήσει την παραγωγή δυνατή και κατά τις νυχτερινές ώρες, μετά τη δύση του ηλίου.

Τα φωτοβολταϊκά thin film με βάση αντίστοιχα υλικά έχουν πετύχει ποσοστά αποδοτικότητας 20% στο εργαστήριο.

Η χρήση των φωτοβολταϊκών λεπτού υμενίου θα επιτρέψει σε αρχιτέκτονες και κατασκευαστές να ενσωματώσουν ηλιακές συσκευές σε οικοδομικά υλικά και να αυξήσουν τις δυνατότητες εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας.


Πηγή/φωτό: Econews