ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

ΦΟΒΟΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΚΡΑΧ ΤΟΥ ’29 ΣΤΟΙΧΕΙΩΝΕΙ ΤΗ WALL STREET (του Νίκου Κωτσικόπουλου)

epoxi ypokrisias 4 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

to diagramma toy dow thumb medium 1 - Σόλων ΜΚΟΜεγάλη πτώση στις ΗΠΑ, Ασία, Ευρώπη και σε όλες τις διεθνείς αγορές
Ο φόβος διόρθωσης των αγορών ή ενός μεγάλου κραχ, φουντώνει από την Πέμπτη, μεταφέροντας την Παρασκευή, σε Ασία και Ευρώπη, τον απόηχο της προηγούμενης κατάρρευσης στη Wall Street. Αυτό, που στοιχειώνει τους Αμερικανούς χρηματιστές, μετά από ράλι 5 ετών, είναι η πορεία του δείκτη Dow που θυμίζει το 1929…

 Την Πέμπτη η Wall Street σημείωσε πολύ σοβαρή (τριψήφια) πτώση που μεταφέρθηκε ήδη την Παρασκευή, σε Ασία και Ευρώπη.

Ο φόβος του «τερματοφύλακα» για το κραχ του 29…
Το πρόβλημα για τις χρηματιστηριακές διεθνείς οικονομίες, είναι πόσο μπορεί να επηρεαστούν μετά από μια απόλυτα αναμενόμενη πτώση που μπορεί να ακολουθήσει ένα ράλι 5 ετών.

Γιατί πολλοί «γκουρού» των αγορών, με επιτυχημένο ρεκόρ προβλέψεων (track record), προβλέπουν τουλάχιστον μία διόρθωση αν όχι ένα βίαιο κραχ.

Αυτό θα επηρέαζε τις οικονομίες διεθνώς, αφού μετά το 2008 ποτέ δεν ήρθε μία πραγματική ανάκαμψη, παρά μόνον στις αγορές, επειδή το φάρμακο ήταν απλώς, το τύπωμα χρήματος προς τις τράπεζες, αλλά όχι και προς την πραγματική οικονομία και τους εργαζόμενους.

Η πείρα των πρόσφατων εξελίξεων στην Ελλάδα και στη Ευρώπη, έχει καταστήσει σαφές, ότι το μάρμαρο, θα το πληρώνουν πάντα, οι εργαζόμενοι και οι πιο αδύναμοι οικονομικά, με τους τραπεζίτες και τα golden boys που προκαλούν τα κραχ, να τη σκαπουλάρουν, με αλεξίπτωτο τη λεία τους, χάρη στη βοήθεια των κυβερνήσεων που τους προστατεύουν μεταφέροντας τα βάρη στο κοινό.

Πάντως ακόμα κι αν έχουμε υπόψη τον Keynes και την διάσημη ρήση του, ότι «οι αγορές μπορεί να παραμείνουν παράλογες περισσότερο χρόνο, από όσο εσύ ζωντανός», η πιθανότητα ενός κραχ παραμονεύει. Μπορεί όχι τώρα, αλλά κάποια στιγμή μέσα στο έτος, πολλοί ειδικοί αναμένουν τουλάχιστον γενναία διόρθωση, γιατί το ράλι διαρκεί ήδη 5 χρόνια.

Οι αμερικανοί «γκουρού» των διαγραμμάτων και όχι μόνον, έχουν εντοπίσει μάλιστα, περίεργες ομοιότητες της πορείας του δείκτη Dow Jones, σήμερα και το 1929 και το σχετικό διάγραμμα με τις ομοιότητες της πορείας του δείκτη, τότε και τώρα, που κυκλοφορεί στη Wall Street, από την αρχή της χρονιάς, «στοιχειώνει» τις χρηματιστηριακές εταιρίες και τους χρηματιστές από εδώ και δύο τρείς μήνες…

Η πτώση στη Wall Street την Πέμπτη
Eνώ στη Ελλάδα το ράλι των μετοχών που ξεκίνησε το Μάρτιο του 2009, μετά το κόψιμο χρήματος, διακόπηκε έξι μήνες μετά με την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, που οδήγησε τη χώρα στην τρόικα και το ΔΝΤ, στο εξωτερικό συνέχισε μέχρι σήμερα.

Το αποτέλεσμα ήταν ενώ η Ελλάδα βούλιαζε στην κρίση σε επίπεδο χρηματιστηριακής αλλά και πραγματικής οικονομίας, οι διεθνείς αγορές, να κάνουν ράλι 5 ετών μέχρι σήμερα και να καταφέρουν να καλύψουν έστω και μερικώς, πίσω από την «κουρτίνα» των χρηματιστηριακών υπεραξιών, την κρίση στην πραγματική οικονομία.

Αλλά ήδη από χθες, η Wall Street βίωσε μία βίαιη διόρθωση από ιστορικά υψηλές κορυφές. Έτσι:

*Ο δείκτης Dow Jones που σημείωσε ιστορικό ρεκόρ πάνω από τις 16.600 μονάδες τον Απρίλιο, υποχώρησε χθες 267 μονάδες κατά 1,63%.

*Ο δείκτης S&P 500 που περιλαμβάνει περίπου 500 αμερικανικά και διεθνή blue chips και είχε επίσης σημειώσει ιστορικό ρεκόρ αγγίζοντας τις 1.900 μονάδες υποχώρησε χθες κατά 2,03% ή κατά 39 μονάδες.

*Ο δείκτης τεχνολογίας Nasdaq τσακίστηκε με πτώση 3,10% (μείον 130 μονάδες). Να σημειωθεί ότι ο δείκτης αυτός δεν σημείωσε μεν νέο ιστορικό υψηλό, αλλά ήταν η πρώτη φορά μετά το έτος 2.000 που προσέγγισε κάπως τα υψηλά του (πάνω από τις 5.000 μονάδες) φθάνοντας στις 4.372 μονάδες, τον Μάρτιο.

Ο Nasdaq έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί εκεί είχαν τις οικονομίες τους οι φτωχότεροι μέτοχοι στις ΗΠΑ εδώ και 15-20 χρόνια, αλλά κι επειδή σημείωσε το μεγαλύτερο ράλι από τους τρεις δείκτες τριπλασιάζοντας την τιμή του σε 5 χρόνια, από τις 1.300 μονάδες μέχρι τις 4.372 μονάδες το Μάρτιο.

Γι αυτό και η πτώση χαρακτηρίζεται ως πτώση των «τεχνολογικών μετοχών», αν και στις ΗΠΑ, έπεσαν όλοι οι δείκτες και μάλιστα από τιμές ρεκόρ…

Η πτώση σε Ασία και Ευρώπη
Την Παρασκευή η πτώση μεταφέρθηκε πρώτα στη Ασία και μετά στην Ευρώπη. Έτσι:

*Ο δείκτης Nikkei στο Τόκυο που υπερδιπλασιάστηκε τα 5 τελευταία χρόνια πιάνοντας κορυφή πενταετίας την Πρωτοχρονιά, υποχώρησε κατά 2,38% ή 340 μονάδες.

*Ο δείκτης της Σαγκάης, Shangai Composite, που είναι όμως στα χαμηλά τετραετίας, υποχώρησε κατά 0,18%.

*O δείκτης Sensex στην Ινδία (Βομβάη), έχοντας σημειώσει ιστορικό υψηλό πριν από λίγες ημέρες κοντά στις 22.800 μονάδες, υποχωρούσε περισσότερο από μισή ποσοστιαία μονάδα.

*Στην Ευρώπη, ο δείκτης Dax στη Φρανκφούρτη που σημείωσε ιστορικό ρεκόρ τον Ιανουάριο στις 9.800 μονάδες υποχωρούσε περίπου 1,44% αλλά έχει ήδη χάσει πάνω από 450 μονάδες τις τελευταίες 10 εβδομάδες.

*Ο δείκτης FTSE-100 του Λονδίνου, με ιστορικό ρεκόρ κοντά στις 6.900 μονάδες ήδη από τον Ιανουάριο, που δεν κατάφερε να σπάσει πριν από λίγες μέρες, έχανε περίπου 1,20%.

*Ο δείκτης Cac-40 στο Παρίσι, που σημείωσε υψηλά πενταετίας πριν από λίγες ημέρες αγγίζοντας τις 4.500 μονάδες ξεκινώντας από τις 2.700 περίπου το 2009, υποχωρούσε 1,10%. Τα ιστορικά υψηλά του δείκτη πάνω από τις 6.900 μονάδες έχουν καταγραφεί το έτος 2.000


Κώστας Κωτσικόπουλος
Πηγή/φωτό: Ελευθεροτυπία