1

ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΟ ΕΛ ΝΙΝΙΟ;

Οι ενδείξεις των θερμοκρασιών των νερών στον Ειρηνικό Ωκεανό δείχνουν ότι η πιθανότητα εμφάνισης του φαινομένου Ελ Νίνιο σε μεγάλη μάλιστα ένταση μέσα στο 2014φαίνεται αναπόφευκτη.

Το Ελ Νίνιο, το οποίο αναμένεται να επηρρεάσει σημαντικά τις κλιματικές συνθήκες της Ασίας, της Αμερικής και της Ωκεανίας, φαίνεται ότι πλησιάζει το καλοκαίρι ή το αργότερο το φθινόπωρο της φετινής χρονιάς.

Μέχρι στιγμής, οι θερμοκρασίες που παρατηρούνται ιδιαιτέρως στις περιοχές των τροπικών στον Ειρηνικό Ωκεανό είναιμεγαλύτερες των συνηθισμένων, δεδομένο που συνήθως προηγείται της εμφάνισης του φαινομένου.

Επιπλέον ισχυρή ένδειξη για την εμφάνιση του φαινομένου αποτελούν οι μεγαλύτερες του συνηθισμένου διαφορές στη θερμοκρασία των νερών του Ωκεανού, με υψηλές θερμοκρασίες στην περιοχή των τροπικών και χαμηλές στα νότια.
Οι ενδείξεις των τελευταίων μηνών πάντως ήταν αρκετές για τις ομοσπονδιακές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών να εκδώσουν ειδική οδηγία για παρακολούθηση των μετεωρολογικών δεδομένων στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Σύμφωνα μάλιστα με χθεσινή ανακοίνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών οι πιθανότητες για εμφάνιση του φαινομένου Ελ Νίνιο μέχρι το καλοκαίρι ξεπερνούν το 50%. Η αντίστοιχη μετεωρολογική υπηρεσία της Αυστραλίας αυξάνει τις πιθανότητες για την εμφάνισή του στο 70%.

Οι θερμοκρασιακές διαφορές στον ωκεανό δημιουργούν μια ιδιαίτερη δυναμική κατά την οποία τα θερμότερα ρεύματα του Ωκεανού, καθώς ταξιδεύουν από τη δύση προς την αμερικανική ήπειρο αλλάζουν την σύνηθη πορεία τους ενώ ταυτόχρονα δεν δέχονται την επιρροή των ψυχρότερων ωκεάνιων μαζών που βρίσκονται σε μεγαλύτερα βάθη, με αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας και των βροχοπτώσεων σε μία τεράστια περιοχή κατά μήκος της αμερικανικής ηπείρου και την αντίστοιχη ξηρασία στην Ασία.

Η εμφάνιση του Ελ Νίνιο (στα ισπανικά «το αγόρι») συνοδεύεται από πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις, κύματα καύσωνα αλλά και περιόδους μεγάλης ξηρασίας. Άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως μεγάλες χιονοθύελλες και κυκλώνες έχουν στο παρελθόν συνδεθεί άμεσα ή έμμεσα με το φαινόμενο.

Παρόλα αυτά η κινδυνολογία για την ένταση του φαινομένου όταν αυτό εμφανιστεί έχει πάρειτεράστιες διαστάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αρκετοί ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει λόγος φόβου καθώς οι θερμοκρασίες είναι μικρότερες από την αντίστοιχη περίοδο του μεγάλου Ελ Νίνιο της περιόδου 1997-98, ενώ δεν λείπουν και οι –πανίσχυροι- αρνητές οι οποίοι δεν σταματούν να επαναλαμβάνουν πως οτιδήποτε συμβαίνει στο κλίμα δεν είναι αποτέλεσμα της ανθρωπογενούς δράσης.

Πηγές: Planet ArkΑBC NewsWeather Undeground
Φωτό: wikipedia

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
ariskaparakis@gmail.com

11 Απριλίου 2014