ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ VS ΚΥΝΗΓΟΙ ΣΗΜΕΙΩΣΑΤΕ “1” – “TA ΠΑΝΕΛ ΔΕΝ ΤΥΦΛΩΝΟΥΝ ΤΑ ΘΗΡΑΜΑΤΑ”

megalopoli fotovoltaiko - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

megalopoli fotovoltaiko - Σόλων ΜΚΟΤην κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας επιτρέπει με την απόφαση υπ΄ αριθμ. 1226/2014 το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Υπενθυμίζεται ότι κατά της κατασκευής του φωτοβολταϊκού είχαν προσφύγει στο ΣτΕ η Κυνηγετική Ομοσπονδία Ελλάδος, η Γ’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου και ένα κάτοικος της Μεγαλόπολης και ζητούσαν να ακυρωθεί η απόφαση του γενικού γραμματέα περιφέρειας Πελοποννήσου με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Το φωτοβολταϊκό σχεδιάζεται να εγκατασταθεί στη θέση Μεγάλες Λάκκες του Δήμου Μεγαλόπολης, σε έκταση 1.600 στρεμμάτων.

Το σημείο βρίσκεται σε απόσταση 700 μέτρων από τη Μεγαλόπολη (εκτός γενικού πολεοδομικού σχεδίου) και κοντά στο λιγνιτωρυχείο της περιοχής. Εάν κατασκευαστεί, το φωτοβολταϊκό πάρκο θα αποτελείται από 225.264 φωτοβολταϊκά πλαίσια, βάσεις στήριξης, ένα οικίσκο 100 τ.μ., εσωτερικούς δρόμους, κ.λπ.

Όπως αναφέρεται στη σχετική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, στην επίμαχη έκταση προβλέπεται η φύτευση 750 στρεμμάτων περιμετρικά του φωτοβολταϊκού πάρκου, η δενδροφύτευση1.350 στρεμμάτων κοντά στο λιγνιτωρυχείο και  η κατασκευή δύο λιμνών και περιμετρικά τους, σε έκταση  25 στρεμμάτων, η δημιουργία χώρου πρασίνου προκειμένου να δημιουργηθεί στο μέλλον υδροβιότοπος.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν ως αβάσιμους όλους τους  ισχυρισμούς των κυνηγών καθώς  δεν δέχθηκαν ότι η περιοχή που θα εγκατασταθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός είναι δασική έκταση, ούτε έχει ενταχθεί σε προστατευόμενη ζώνη (Natura 2000). Επίσης, αποφάνθηκαν ότι η υπό λειτουργία μονάδα  είναι σύμφωνη με το γενικό πολεοδομικό σχέδιο της Μεγαλόπολης και ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην υπάρχει έντονη αντανάκλαση του ήλιου στα πάνελ των φωτοβολταϊκών συστημάτων, έτσι ώστε να μην δημιουργούνται επιπτώσεις στη διαβίωση και αναπαραγωγή των θηραμάτων.

Το ιστορικό
Σημειώνεται ότι το φωτοβολταϊκό της Μεγαλόπολης είχε ανακοινωθεί από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες για πρώτη φορά το 2007 αλλά “κόλλησε” εξαιτίας των προσφυγών αλλά και της απουσίας επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013, καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών για το φωτοβολταϊκό της Μεγαλόπολης, η προσέλευση των επενδυτών ήταν μηδενική.

Ήταν η δεύτερη φορά που ο συγκεκριμένος διαγωνισμός οδηγήθηκε σε ναυάγιο. Η πρώτη φορά ήταν τον Σεπτέμβριο 2012, όταν η ΔΕΗ δεν υπέγραψε τη σύμβαση κατασκευής του έργου, λόγω αδυναμίας εξασφάλισης χρηματοδότησης.

Στο διαγωνισμό που είχε πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο του 2011 για το έργο μειοδότης είχε αναδειχθεί η εταιρεία J&P-ΑΒΑΞ.

Σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια το έργο προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ θα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της Ευρώπης, συνολικής ισχύος 50 MW.

Η ετήσια παραγωγή του έργου υπολογίζεται περίπου σε 70.000.000 κιλοβατώρες καθαρής ενέργειας, αρκετή για να καλύψει την ετήσια συνολική κατανάλωση 20% των νοικοκυριών του Νομού Αρκαδίας.


Πηγή/φωτό: Econews