ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΘΥΜΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΦΕΣ

kafes - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

kafes - Σόλων ΜΚΟΕκατομμύρια παραγωγοί καφέ και οι οικογένειές τους αναμένεται να πληγούν ανεπανόρθωτα, εάν δεν ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC). Η συγκεκριμένη έκθεση έχει τονίσει πως υπάρχει κίνδυνοςοι συνέπειες τις κλιματικής αλλαγής να καταστούν σύντομα ανεπανόρθωτες. Ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγονται και οι βίαιες συγκρούσεις για την πρόσβαση σε νερό και τροφή. 

«Οι συνολικές εκτιμήσεις δείχνουν μείωση των εκτάσεων που είναι κατάλληλες για την παραγωγή καφέ έως το 2050, σε όλες τις χώρες της μελέτης», αναφέρει στην έκθεσή της η IPCC, και προσθέτει ότι «σε πολλές περιπτώσεις, οι κατάλληλες για παραγωγή εκτάσεις θα συρρικνωθούν σημαντικά με ανόδους θερμοκρασίας μόλις 2-2,5 βαθμών Κελσίου, λόγω μεταβολών στις βροχοπτώσεις, ασθενειών και παρασίτων. Ιδιαίτερα απειλούμενη θεωρείται η ποικιλία arabica».

Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Guardian, στέλεχος του Διεθνούς Οργανισμού Καφέ, στον οποίο συμμετέχουν αξιωματούχοι από κράτη-παραγωγούς, αλλά και εισαγωγείς καφέ, χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή ως τη «μεγαλύτερη απειλή για τη βιομηχανία». Από την πλευρά του ο εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης World Coffee Research επισήμανε ότι ο καφές είναι απλώς μία από τις καλλιέργειες που είναι ευάλωτες στην άνοδο της θερμοκρασίας και τις ακραίες καιρικές συνθήκες. 

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η άνοδος της θερμοκρασίας ενδέχεται εκτός από την τιμή επίσης να επηρεάσει την ποιότητα ή ακόμη και τη γεύση του καφέ.

Πηγή/φωτό: Tvxs

Σχετικά άρθρα