ΕΘΝΟΣ & ΚΡΑΤΟΣ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

ΚΥΠΡΟΣ: ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤΟΥΝΤΩΝ ΑΣΥΛΟ

ai - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

ai - Σόλων ΜΚΟΚαταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία
«Κάθε χρόνο εκατοντάδες άτομα κρατούνται σε συνθήκες μου μοιάζουν με φυλακή», αναφέρει σε έκθεσή της η διεθνής οργάνωση.
Στην έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο για: “Άτομα τα οποία δεν έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα κρατούνται συστηματικά έως και 18 μήνες ή και περισσότερο Μεταξύ των κρατουμένων υπάρχουν αιτούντες άσυλο, συμπεριλαμβανομένων και σύρων προσφύγων.

Δύο γυναίκες χωρίστηκαν βίαια από τα προσχολικής ηλικίας παιδιά τους Οι κυπριακές αρχές συστηματικά κρατούν εκατοντάδες μετανάστες και αιτούντες άσυλο σε συνθήκες που μοιάζουν με φυλακή, επί μεγάλα χρονικά διαστήματα, ενώ βρίσκονται εν αναμονή της απέλασής τους”.

Συνεχίζοντας επισημαίνει πως: “Μεταξύ των κρατουμένων υπάρχουν σύροι πρόσφυγες και γυναίκες οι οποίες χωρίζονται από τα μικρά παιδιά τους. Αποδεικτικά στοιχεία τα οποία συγκέντρωσαν ερευνητές κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης στην Κύπρο δείχνουν ότι οι αρχές εκμεταλλεύονται τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) -επιβάλλοντας την αυτόματη κράτηση μεταναστών και αιτούντων άσυλο χωρίς να πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την προστασία τους, οι οποίες καθιστούν την κράτηση ως λύση έσχατης ανάγκης. Η πρακτική αυτή παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. «Η συστηματική κράτηση εκατοντάδων ανθρώπων επί μήνες δείχνει την ανατριχιαστική έλλειψη συμπόνιας της Κύπρου, καθώς και την πλήρη παραμέληση των διεθνών υποχρεώσεών της”, δήλωσε ο Sherif Elsayed Ali, επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στον τομέα των Δικαιωμάτων των Προσφύγων και των Μεταναστών.

«Είναι ντροπή το γεγονός ότι, εντός της ΕΕ, άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα κρατούνται υπό σκληρές συνθήκες, οι οποίες μοιάζουν με συνθήκες κράτησης σε φυλακές, επί παρατεταμένες περιόδους, σε ορισμένες περιπτώσεις έως και 18 μήνες και κάποιες φορές περισσότερο. Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει την ανησυχία ότι η Κύπρος χρησιμοποιεί τη μέθοδο κράτησης των μεταναστών συστηματικά, για να εκφοβίσει και να αποθαρρύνει δυνητικούς μετανάστες και αιτούντες άσυλο», δήλωσε ο Sherif Elsayed Ali.


Πηγή/φωτό: Ελευθεροτυπία