1

ΤΕΣΣΕΡΑ ΝΕΑ “ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΗ” ΑΕΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟ ΟΖΟΝ

Τέσσερα άγνωστα έως τώρα και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, νέα ανθρωπογενή αέρια, τα οποία συμβάλλουν στην καταστροφή του όζοντος, ανακάλυψαν επιστήμονες στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας.
Θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι η πηγή τους είναι κάποιες χημικές βιομηχανίες στο βόρειο ημισφαίριο, αλλά είναι ακόμη άγνωστο αν η παραγωγή τους παραβαίνει τη διεθνή περιβαλλοντική νομοθεσία ή γίνεται με βάση κάποιο “παραθυράκι” των κανονισμών του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ.


Συγκεκριμένα, τα αέρια αυτά είναι τρεις χλωροφθοράνθρακες (CFCs) και ένας υδροχλωροφθοράνθρακας (HCFC), η προέλευση των οποίων είναι άγνωστη προς το παρόν.

“Αυτά τα αέρια δεν υπήρχαν στην ατμόσφαιρα καθόλου έως τη δεκαετία του ’60, πράγμα που δείχνει ότι είναι ανθρωπογενή” δήλωσαν οι ερευνητές από διάφορες χώρες, με επικεφαλής τον δρα Γιοχάνες Λάουμπε της Σχολής Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου East Anglia, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών “Nature Geoscience”, σύμφωνα με το BBC, το πρακτορείο Ρόιτερ και το “New Scientist”.


Πηγή/φωτό: Αυγή