ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΦΙΛΟΖΩΪΑ

ΠΕΡΙΠΟΥ 5.000 ΖΩΑ ΘΑΝΑΤΩΝΟΝΤΑΙ ΕΤΗΣΙΩΣ ΣΕ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΗΠΟΥΣ ΓΙΑΤΙ “ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ”

thanatosi zoon se kipous - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

thanatosi zoon se kipous - Σόλων ΜΚΟΛίγο καιρό μετά την θανάτωση του Μάριους, της 18μηνών καμηλοπάρδαλης του Ζωολογικού Κήπου της Κοπεγχάγης, γιατί «περίσσευε», αποκαλύπτεται ότι χιλιάδες ζώα σκοτώνονται κατά τον ίδιο τρόπο και για τον ίδιο λόγο ετησίως. 


Σύμφωνα με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζωολογικών Κήπων και Ενυδρείων (EAZA), η οποία διοικεί 340 κήπους ανά την Ευρώπη, οι θανατώσεις υγιών ζώων φθάνουν τις 3.000-5.000 το χρόνο μόνο στη Ευρώπη. «Αυτή είναι η εκτίμησή μας για όλα τα ζώα – από γυρίνους μέχρι καμηλοπαρδάλεις- στα οποία γίνεται ευθανασία για λόγους διαχείρισης σε ζωολογικούς κήπους», δήλωσε η Λέσλι Ντίκι στο BBC. «Τα μεγάλα ζώα, όπως καμηλοπαρδάλεις, λιοντάρια, τίγρεις και αρκούδες που θανατώνονται είναι λιγότερα από μερικές εκατοντάδες. Ο λόγος που δεν ξέρουμε ακριβώς είναι γιατί δεν γίνεται καταγραφή των αιτίων θανάτου του ζώου», πρόσθεσε. 

Η θανάτωση του «Μάριους» προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις παγκοσμίως, οι οποίες κορυφώθηκαν με απειλητικά μηνύματα εναντίον του προσωπικού του ζωολογικού κήπου.
Εκεί, το ζώο τεμαχίστηκε μπροστά στους επισκέπτες, μεταξύ των οποίων ήταν και παιδιά, «για εκπαιδευτικούς λόγους».
Η αμφιλεγόμενη απόφαση των υπευθύνων του κήπου πήρε τεράστιες διαστάσεις λόγω και τους γεγονότος ότι είχε προαναγγελθεί, αν και στην πραγματικότητα ο «Μάριους» ήταν η πέμπτη καμηλοπάρδαλη που θανατώνεται στη Δανία από το 2012.


Πηγή/φωτό: Tvxs