ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΟ FACEBOOK ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΤΟ 80% ΤΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ ΤΟΥ ΕΩΣ ΤΟ 2017

fb - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

fb - Σόλων ΜΚΟΣαν μία μολυσματική ασθένεια που εξαπλώνεται συνεχώς, ώσπου να γίνει επιδημία, αλλά κάποια στιγμή «φρενάρεται» και τελικά σβήνει, χαρακτηρίζουν το Facebook δύο αμερικανοί ερευνητές, οι οποίοι εκτιμούν ότι τελικά θα «φυλλορροήσει» και θα χάσει το 80% των χρηστών του έως το 2017.


Οι επιστήμονες της Σχολής Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών του πανεπιστημίου Πρίνστον John Cannarella και Joshua Spechler, βασίζουν την εκτίμησή τους στο πόσες φορές πληκτρολογείται η λέξη “Facebook” στις αναζητήσεις της Google. Η σχετική ανάλυση, με τη βοήθεια της υπηρεσίας Google Trends, δείχνει ότι η εν λόγω αναζήτηση κορυφώθηκε τον Δεκέμβριο του 2012 και από τότε σταθερά μειώνεται.

Ο αντίλογος είναι ότι πολλοί χρήστες «μπαίνουν» πλέον στο Facebook μέσω των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων τους, πράγμα που έχει οδηγήσει σε μείωση των αναζητήσεων της συγκεκριμένης λέξης μέσω Google.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ιδέες εξαπλώνονται μεταξύ των ανθρώπων με κολλητικό τρόπο, προτού τελικά χάσουν το ενδιαφέρον τους και σβήσουν. Με άλλα λόγια, είναι θέμα χρόνου οι χρήστες του Facebook να χάσουν το ενδιαφέρον τους για το κοινωνικό δίκτυο.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του ξεχασμένου πια MySpace, κάποτε μεγάλου ανταγωνιστή του Facebook, που ιδρύθηκε το 2003, έφθασε στο αποκορύφωμα της δόξας του το 2007- 2008 με 300 εκατ. χρήστες και ουσιαστικά «απεβίωσε» το 2011.

Προς το παρόν, πάντως, οι μετοχές του Facebook κινούνται ανοδικά στο αμερικανικό χρηματιστήριο και οι επενδυτές δεν δείχνουν να ανησυχούν.


Πηγή: Ελευθεροτυπία από The Guardian, http://arxiv.org/abs/1401.4208