ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΦΙΛΟΖΩΪΑ

ΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ

liontari - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

liontari - Σόλων ΜΚΟΠολύ κοντά στον ολοκληρωτικό αφανισμό βρίσκονται τα λιοντάρια στην δυτική Αφρική. Σύμφωνα με την οργάνωση Panthera, η κατάρρευση των πληθυσμών είναι καταστροφική. 


Επί έξι χρόνια, η Panthera παρακολουθούσε αφρικανικά λιοντάρια σε 11 χώρες. Διαπίστωσε ότι έχουν πλέον περιοριστεί σε πέντε χώρες και στο 1,1% της έκτασης, όπου ζούσαν κάποτε, μεταξύ Σενεγάλης και Νιγηρίας. Όπως δείχνουν τα στοιχεία της, οι μόλις τέσσερις – απομονωμένοι μεταξύ τους – πληθυσμοί αριθμούν πλέον μόλις 400 ζώα, εκ των οποίων τα 250 είναι αρσενικά σε ηλικία αναπαραγωγής.

«Πραγματικά κανείς δεν γνώριζε ότι η κατάσταση των λιονταριών στη δυτική Αφρική είναι τόσο ζοφερή», δήλωσε στο National Geographic ο συντονιστής των ερευνών Φίλιπ Χένσελ«Σε πολλές χώρες αγνοούσαμε ότι δεν υπάρχουν καν λιοντάρια πια, καθώς δεν υπήρχαν οι πόροι για να γίνουν μελέτες».

Το 2006 υπήρχαν αναφορές για λιοντάρια σε 21 προστατευόμενες περιοχές της δυτικής Αφρικής. Οι ερευνητές της Panthera διαπίστωσαν ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα οι περιοχές αυτές ήταν προστατευόμενες «μόνο στα χαρτιά: δεν είχαν προϋπολογισμό διαχείρισης, δεν είχαν προσωπικό για περιπολίες και είχαν χάσει όλα τους τα λιοντάρια και άλλα μεγάλα και εμβληματικά θηλαστικά».

Η οργάνωση αναφέρει ότι εντόπισε λιοντάρια σε μόλις τέσσερις περιοχές. Οι υπόλοιπες εκτάσεις, όπου ιστορικά ζούσε το αφρικανικό λιοντάρι, έχουν στην πλειονότητά τους μετατραπεί σε καλλιέργειες. Όπως προειδοποιούν οι ερευνητές, εάν το ζώο αυτό αφανιστεί, θα χαθεί και η μοναδική στον κόσμο γενετική ακολουθία του που δεν απαντάται ούτε σε αιχμάλωτα αφρικανικά λιοντάρια. Συνεπώς, ζητά να κηρυχθεί «κρισίμως απειλούμενο» στη δυτική Αφρική.


Πηγή/φωτό: Tvxs