1

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ: ΣΩΘΗΚΕ Ο ΠΟΤΑΜΟΣ ΑΧΕΛΩΟΣ

«Σταθμό για την προστασία του περιβάλλοντος» χαρακτηρίζουν περιβαλλοντικές οργανώσεις την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία «πάγωσαν» τα έργα εκτροπής του Αχελώου, κάνοντας λόγο «δικαίωση ενός αγώνα 20 και πλέον ετών για να σωθεί ο ποταμός από ένα παράλογο και κακοσχεδιασμένο έργο».


Επιπλεόν, η χώρα σώζεται από «τη σπατάλη αγνώστων μέχρι σήμερα δισεκατομμυρίων ευρώ», τονίζουν σε σχετική ανακοίνωση οι οργανώσεις WWF Ελλάς, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Δίκτυο Μεσόγειος SOS.

Σημειώνεται ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με απόφασή της την Παρασκευή, για μία ακόμη φορά σταμάτησε τα έργα εκτροπής του Αχελώου ποταμού, καθώς παραβιάζουν την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η απόφαση χαρακτηρίζεται «σταθμός για την προστασία του περιβάλλοντος στη χώρα και αφετηρία για οικολογικά και κοινωνικά βιώσιμες γεωργικές πολιτικές και πρακτικές».

Σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, η κρίση του ΣτΕ θέτει πλέον σοβαρά ζητήματα νομιμότητας και για τις αποφάσεις που ετοιμάζονται για νέο «πράσινο φως» στα έργα εκτροπής, δηλαδή τα υπό έγκριση σχέδια διαχείρισης υδάτων Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας, τουλάχιστον για τις σχετικές με το έργο προβλέψεις.

«Η επόμενη μέρα γεννά αισιοδοξία για την αποτροπή ενός τεράστιου οικολογικού εγκλήματος και εν γένει για το περιβαλλοντικό δίκαιο, αλλά και την επιτακτική ανάγκη για στροφή προς ένα πρότυπο ανάπτυξης που είναι οικολογικά, κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμο», υπογραμμίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις. Όπως επισημαίνουν ανοίγει επίσης το κεφάλαιο της αποκατάστασης της περιοχής

Τέλος αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Θα λογοδοτήσει κάποιος για τη σπατάλη δημόσιου χρήματος και το περιβαλλοντικό έγκλημα που έχει συντελεστεί από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 μέχρι σήμερα;»


Πηγή/φωτό: Tvxs