ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ & ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 73.000 ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΤΟ 2013

nekroi syria 2013 min - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

nekroi syria 2013 min - Σόλων ΜΚΟΗ πιο αιματηρή χρονιά από το ξέσπασμα της σύρραξης στη Συρία, τον Μάρτιο του 2011, υπήρξε το 2013, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σύμφωνα με την οργάνωση οι νεκροί ξεπερνούν τους 73.000 ενώ από αυτούς τουλάχιστον 22.000 ήταν πολίτες.

«Το 2013 υπήρξε η πιο αιματηρή χρονιά από την έναρξη της επανάστασης», την 15η Μαρτίου 2011, με «73.455 νεκρούς», εκ των οποίων πάνω από 22.000 ήταν πολίτες, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου.

Χθες η οργάνωση ανακοίνωσε έναν συνολικό απολογισμό 130.000 και πλέον νεκρών από την έναρξη του πολέμου ανάμεσα στο καθεστώς και στους αντάρτες οι οποίοι επιδιώκουν την ανατροπή του, μεταξύ των οποίων και 7.000 παιδιά.

Η οργάνωση, η οποία εδρεύει στη Βρετανία και βασίζεται σε ένα μεγάλο δίκτυο πολιτικών, ιατρικών και στρατιωτικών πηγών, κατηγόρησε «την διεθνή κοινότητα ότι είναι συνεργός στο λουτρό αίματος στη Συρία» λόγω της «έλλειψης της ανάληψης σοβαρής δράσης» για να σταματήσει η σφαγή.

«Η διεθνής κοινότητα δεν έχει κινητοποιήσει με σοβαρό τρόπο για να σταματήσει τις σφαγές οι οποίες συνεχίζουν να διαπράττονται στη Συρία κι αρκείται στις καταδίκες» κατήγγειλε η οργάνωση.

Μια ρωσοαμερικανική συμφωνία που προβλέπει την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου απέτρεψε την έναρξη αεροπορικών πληγμάτων από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ στη Συρία, σε αντίποινα για την πολύνεκρη επίθεση με χημικά όπλα την ευθύνη για την οποία η Ουάσιγκτον είχε επιρρίψει στην Δαμασκό και προσωπικά στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ. Ο ίδιος ο Άσαντ είχε κατηγορήσει για την επίθεση τους εξεγερμένους.

Ο πόλεμος συνεχίζει να μαίνεται στη Συρία, 22 ημέρες πριν την προβλεπόμενη έναρξη στην Ελβετία μιας ειρηνευτικής συνόδου με ζητούμενο την εξεύρεση μιας διευθέτησης για τον τερματισμό του.

Σήμερα ο στρατός συνέχισε την αιματηρή αεροπορική του εκστρατεία με στόχο θέσεις των ανταρτών στο Χαλέπι, σκοτώνοντας τουλάχιστον πέντε ανθρώπους σε επιδρομές με «βαρέλια γεμάτα εκρηκτικά» τα οποία ρίπτονται από αεροσκάφη από την 15η Δεκεμβρίου 2013, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Πηγή/φωτό: Tvxs