ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΣΝΟΟΥΝΤΕΝ: “ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΝΩ ΜΑΣ ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΝΤΟΠΙΖΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ” (της Μάρως Βακαλοπούλου)

Ed Snowden - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Ed Snowden - Σόλων ΜΚΟΒιντεοσκοπημένο μήνυμα του Εντουαρντ Σνόουντεν μεταδόθηκε από βρετανικό κανάλι
Στο γύρισμα του χρόνου που έφερε στο φως τον αμερικανό και τον βρετανό Μεγάλο Αδελφό, ο Εντουαρντ Σνόουντεν «χτύπησε ξανά»· όχι για να αποκαλύψει αλλά για να προειδοποιήσει.
«Στις τσέπες μας έχουμε αισθητήρες οι οποίοι μας εντοπίζουν όπου και αν πάμε. Σκεφτείτε τι σημαίνει αυτό για την ιδιωτικότητα του μέσου ανθρώπου. Το παιδί που γεννιέται σήμερα θα μεγαλώσει χωρίς να έχει ιδέα περί προσωπικών δεδομένων. Και αυτό είναι πρόβλημα, διότι η ιδιωτικότητα έχει αξία, η ιδιωτικότητα είναι εκείνη που μας επιτρέπει να καθορίσουμε ποιοι είμαστε και ποιοι θέλουμε να είμαστε».


Ο πρώην σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) εμφανίστηκε στη βρετανική τηλεόραση ανήμερα τα Χριστούγεννα μέσω ενός δίλεπτου βίντεο, που τραβήχτηκε στη Μόσχα όπου έχει αναζητήσει προσωρινά πολιτικό άσυλο. 

Το βίντεο έμοιαζε αρκετά με εκείνο του περασμένου Ιουνίου, όταν ο Σνόουντεν συστηνόταν στον πλανήτη και εξηγούσε γιατί αποφάσισε να ξεσκεπάσει τις πρακτικές της αμερικανικής κατασκοπείας. Αυτό που έχει αλλάξει είναι ο πρωταγωνιστής. 
Με το ύφος του «νικητή» πια, όπως ο ίδιος αισθάνεται έστω και αν στη χώρα του θεωρείται προδότης, ο Σνόουντεν χρησιμοποίησε τον «θεσμό» του «Εναλλακτικού Χριστουγεννιάτικου Μηνύματος» του Channel 4 – κατά το πρότυπο του χριστουγεννιάτικου διαγγέλματος της βασίλισσας – για να απευθύνει έκκληση να μπει επιτέλους ένα τέλος στις μαζικές παρακολουθήσεις.

Συνέντευξη
Πριν από μία ημέρα, η αμερικανική «Ουάσιγκτον Ποστ» δημοσίευε συνέντευξη του Σνόουντεν από τη Μόσχα με τον τίτλο «Αποστολή εξετελέσθη». Την περασμένη άνοιξη, ο Σνόουντεν είχε εμπιστευθεί στον ίδιο δημοσιογράφο, τον Μπάρτον Γκέλμαν, δεκάδες άκρως απόρρητα έγγραφα της NSA. Εξι μήνες μετά συναντιόντουσαν ξανά, όχι πλέον πίσω από κλειστές κουρτίνες. Εχοντας βρει πια την ηρεμία του, ο Σνόουντεν αποκάλυψε ότι αισθάνεται πως έχει ήδη κερδίσει. «Σου υπενθυμίζω, σκοπός μου δεν ήταν να αλλάξω την κοινωνία. Αυτό που ήθελα να κάνω είναι να δώσω στην κοινωνία μια ευκαιρία να αποφασίσει εάν εκείνη θέλει να αλλάξει», τονίζει στον Γκέλμαν.

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, αλλά και του ιδιαίτερου χαρακτήρα του, ο Σνόουντεν αποφεύγει να μιλάει για την προσωπική του ζωή. Ο προσωπικός του φύλακας τον παρομοιάζει με «ασκητή», που μπορεί να ζει μόνο με τσιπς και νουντλς. «Η αλήθεια είναι ότι ήταν ανέκαθεν δύσκολο να με βγάλεις από το σπίτι μου. Απλώς δεν έχω πολλές ανάγκες. Προτιμώ να κάθομαι και να σκέφτομαι, να γράφω ή να μιλάω σε κάποιον. Σε αυτά βρίσκω μεγαλύτερο νόημα από το να βγαίνω έξω».

Καμία συμφωνία 
Οσο για τις επιθέσεις που δέχεται επειδή αναζήτησε άσυλο στη Ρωσία, ο Σνόουντεν δεν νοιάζεται καθόλου. «Ας λένε ό,τι θέλουν. Δεν με αφορούν. Δεν έχω καμία σχέση με τη ρωσική κυβέρνηση. Δεν έχω μπει σε κανενός είδους συμφωνία μαζί τους. Εάν αποστάτησα από κάπου, αποστάτησα από την (αμερικανική) κυβέρνηση στον λαό», τονίζει κλείνοντας αυτή τη συνέντευξη.


Μάρω Βακαλοπούλου

Πηγή: Τα Νέα
Φωτό:wikipedia

Σχετικά άρθρα