ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΥΓΕΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΑΙ Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΒΑΚΤΗΡΙΑΚΩΝ ΣΑΠΟΥΝΙΩΝ

antibacterial soap - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

antibacterial soap - Σόλων ΜΚΟΟι κατασκευαστές αντιβακτηριακών σαπουνιών στις ΗΠΑ θα πρέπει να αποδείξουν ότι τα προϊόντα τους είναι πιο αποτελεσματικά από τα απλά σαπούνια στην καταπολέμηση της διάδοσης ορισμένων ασθενειών και ότι η μακροχρόνια χρήση τους δεν είναι επιβλαβής για τον οργανισμό.

Το μέτρο αυτό λαμβάνεται στο πλαίσιο της επανεξέτασης των αντιβακτηριακών προϊόντων από την αμερικανική υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων (FDA) με στόχο να διασφαλιστεί ότι είναι αποτελεσματικά και “αθώα” για τους χρήστες.

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι μία ουσία που περιέχεται στα συγκεκριμένα σαπούνια -η τρικλοσάνη στα υγρά σαπούνια και η τρικλοκαρβάνη στις πλάκες σαπουνιών- μπορεί να προκαλέσει ορμονικά προβλήματα ή να κάνει πιο ανθεκτικά τα βακτήρια.

Πάντως, η απόφαση της FDA δεν αφορά τα απολυμαντικά και αντιβακτηριακά σαπούνια που χρησιμοποιούνται από τους γιατρούς και τα νοσοκομεία.

Με βάση τους νέους κανονισμούς που πρότεινε η FDA, οι κατασκευαστές που δεν θα ανταποκριθούν στο αίτημα θα πρέπει είτε να τροποποιήσουν τη σύνθεση των προϊόντων τους είτε να αλλάξουν τις ετικέτες τους εάν θέλουν να παραμείνουν στην αγορά.

Μολονότι πολλοί καταναλωτές θεωρούν ότι τα σαπούνια αυτά είναι αποτελεσματικά και εμποδίζουν τη διάδοση των μικροβίων δεν υπάρχει καμία απόδειξη μέχρι σήμερα ότι είναι αποτελεσματικότερα από τα κοινά σαπούνια, σύμφωνα με την FDA.

Προς το παρόν και μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα, όλα τα προϊόντα θα συνεχίσουν να πωλούνται κανονικά.


Πηγή/φωτό: Ελευθεροτυπία από BBC