ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΠΤΕΡΥΓΙΟ ΚΑΡΧΑΡΙΑ ΣΤΑ ΚΙΝΕΖΙΚΑ ΜΕΝΟΥ

pterigia - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

pterigia karxaria - Σόλων ΜΚΟΑπαγορεύτηκαν από τις κινεζικές αρχές τα πιάτα που περιείχαν πτερύγια καρχαρία και φωλιές πουλιών – δυο εδέσματα για την ανατολίτικη κουζίνα, με σκοπό να ελέγξουν καλύτερα τους κρατικούς πόρους που δαπανούνται σε δεξιώσεις. Επιπροσθέτως, η εν λόγω απόφαση αποτελεί και εκπλήρωση των δεσμεύσεων του Πεκίνου, για να καταπολεμηθεί η συρρίκνωση του πληθυσμού των καρχαριών.


Ωστόσο πριν από 7 χρόνια είχε δοθεί παρόμοια εντολή, που όμως δεν απέδωσε καρπούς, καθώς καλούσε απλά τους αξιωματούχους να «μην χρησιμοποιούν δημόσιους πόρους για υπερβολικές δαπάνες διατροφής».

Σύμφωνα με το CNN και στα στοιχεία του 2006, ο αριθμός των πτερυγίων που πωλούνται ετησίως ανέρχεται στα 73 εκατομμύρια, ενώ πάνω από το 95% από αυτά καταλήγουν στη Κίνα, στο Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν. Αφού κοπούν τα πτερύγια τους, οι καρχαρίες ρίχονται ξανά στη θάλασσα και όντας πλέον ανίκανοι να κολυμπήσουν πεθαίνουν αργά και βασανιστικά.

Την ίδια στιγμή, οι οργανώσεις που μάχονται για την προστασία των πληθυσμών των καρχαριών θεωρούν ότι αυτή η εξέλιξη είναι μια νίκη καθώς εκτιμάται ότι θα μειώσει δραματικά τον αριθμό των νεκρών καρχαριών. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουν την ελπίδα τους, πως οι νέοι κανονισμοί σηματοδοτούν την έναρξη μιας εποχής που θα υπάρχει αυστηρότερος έλεγχος στο εμπόριο προϊόντων από απειλούμενα είδη. «Πιστεύω ότι η εξέλιξη δείχνει τη προθυμία της κυβέρνησης να περιορίσει τη κατανάλωση προϊόντων από είδη άγριας ζωής που κινδυνεύουν με αφανισμό. Η εντολή στέλνει ένα πολύ ηχηρό μήνυμα, ότι η κυβέρνηση ανταποκρίνεται», δήλωσε ο Τζεφ Χε του Διεθνούς Ταμείου για τη Προστασία των Ζώων, στη Wall Street Journal.


Πηγή/φωτό: Tvxs