ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ: “ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ” ΩΣ ΤΟ 2020 ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η I.H.S.

cpv - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

cpv - Σόλων ΜΚΟΗ αγορά των συγκεντρωτικών φωτοβολταϊκών εισέρχεται σε μία φάση “εκρηκτικής μεγέθυνσης” εκτιμά η εταιρεία αναλύσεων IHS.

Στην έκθεση “Concentrated PV (CPVReport – 2013”, η IHS προβλέπει ότι η παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύς συγκεντρωτικών φωτοβολταϊκών συστημάτων θα εκτοξευθεί 750% από το 2013 έως το 2020.

Ειδικότερα, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς CPV εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 1.362 Γιγαβάτ ως το 2020 από 160 Μεγαβάτ φέτος.

Η IHS υποστηρίζει ότι η τεχνολογία των συγκεντρωτικών φωτοβολταϊκών πάνελ που βασίζεται στη συγκέντρωση της ηλιακής ακτινοβολίας με κάτοπτρα και φακούς αυξάνει την αποδοτικότητα σε σύγκριση με τα συμβατικά και ότι η ανάπτυξή τους έχει ανασταλεί εξαιτίας του κόστους του επιπρόσθετου εξοπλισμού.

Πλέον, οι πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις στα CPV και η επακόλουθη μείωση του κόστους θα ανοίξουν το δρόμο της ανάπτυξης για τα συγκεντρωτικά φωτοβολταϊκά.

Το κόστος εγκατάστασης των συστημάτων CPV έχει μειωθεί κατά 25,8% φέτος σε σύγκριση με το 2012, σύμφωνα με την IHS.

Με βάση τον δείκτη “κόστος ανά Βατ” τα συμβατικά φωτοβολταϊκά συστήματα θα παραμείνουν φθηνότερα από τα CPV στο μακροχρόνιο ορίζοντα.

Εντούτοις, με βάση το σταθμισμένο κόστος ενέργειας (LCOE) το οποίο μετρά το κόστος της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής ενός συστήματος, η IHS υποστηρίζει ότι τα CPV θα ανταγωνιστούν τα συμβατικά φωτοβολταϊκά σε μεγάλες επίγειες εγκαταστάσεις σε ξηρές περιοχές υψηλής ακτινοβολίας (πχ ερήμους) με άμεση ακτινοβολία της τάξης των 6 kWh ανά τετραγωνικό μέτρο.


Πηγή/φωτό: Econews