1

ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 65% ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑΚΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ

Όλοι σχεδόν γνωρίζουν ότι τα δέντρα φιλτράρουν τον αέρα, παρόλα αυτά αυτό που παρέμενε άγνωστο είναι κατά πόσο μπορούν να τον καθαρίσουν.

Απάντηση σε αυτό ερώτημα δίνει μία έρευνα που διεξήγαγαν Βρετανοί επιστήμονες του πανεπιστημίου του Λάνκαστερ.

Ειδικότερα οι επιστήμονες καθάρισαν τις επιφάνειες τηλεοράσεων και υπολογιστών σε οκτώ μεζονέτες, ώστε να λειτουργήσουν ως μετρητές ρύπανσης.

Στη συνέχεια τοποθέτησαν 24 σημύδες (Betula pendula) κατά μήκος του πεζοδρομίου, έξω από τις μισές μεζονέτες.

Μετά από δυο εβδομάδες οι ερευνητές σκούπισαν ξανά τις επιφάνειες στα οκτώ σπίτια και, όπως προέκυψε, τα επίπεδα σωματιδιακής ρύπανσης στις τέσσερις μεζονέτες μπροστά από τις οποίες τοποθετήθηκαν δέντρα ήταν κατά 52% ως 65% χαμηλότερα σε σχέση με τις υπόλοιπες τέσσερις.

Επίσης, μελετώντας τα φύλλα των σημύδων με μικροσκόπιο σάρωσης ηλεκτρονίων, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι τα τριχίδια στην επιφάνεια τους αιχμαλώτιζαν τα αιωρούμενα σωματίδια, δηλαδή τα PM1, PM2.5 και PM10.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα φύλλα των δέντρων φιλτράρουν και καθαρίζουν τον αέρα, ενώ κάθε φορά που βρέχει, ουσιαστικά διώχνουν τα σωματίδια που έχουν συγκεντρώσει και είναι και πάλι έτοιμα να αρχίσουν τη διαδικασία από την αρχή.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Διεθνής Υπηρεσία για τη Μελέτη του Καρκίνου (IARC) κατέγραψε τη ρύπανση του αέρα ως καρκινογόνο παράγοντα για τους ανθρώπους.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η IARC επισήμανε ότι από εδώ και στο εξής τόσο η ρύπανση του αέρα όσο και η σωματιδιακή ρύπανση καταχωρούνται στην Ομάδα 1 με τους καρκινογόνους παράγοντες, που περιλαμβάνει πάνω από 100 καρκινογόνες ουσίες, μεταξύ των οποίων ο καπνός του τσιγάρου, ο αμίαντος, η υπεριώδης ακτινοβολία και το πλουτώνιο.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά την εξέταση στοιχείων που ενοχοποιούν τη ρύπανση του αέρα για πάνω από 220.000 θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα παγκοσμίως το 2010.

Αξίζει να σημειωθεί και το ότι πρόσφατη έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) έδειξε ότι η ρύπανση του αέρα προκαλεί καρκίνο και σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους απ’ όσους σκοτώνουν το AIDS και η ελονοσία μαζί!


Πηγή/φωτό: Ecotimes