1

ANYΠΑΡΚΤΟ ΤΟ ΕΝΑ ΣΤΑ ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 5 ΕΤΩΝ

Χωρίς ταυτότητα είναι ένα στα τρία παιδιά κάτω των 5 ετών σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Unicef, που δόθηκαν στη δημοσιότητα με αφορμή τη σημερινή ημέρα του Παιδιού, οι γεννήσεις σχεδόν 230 εκατομμυρίων παιδιών κάτω των πέντε ετών δεν έχουν καταγραφεί ποτέ.

Στην έκθεση «Το εκ Γενετής Δικαίωμα κάθε Παιδιού: Ανισότητες και τάσεις στην καταγραφή των γεννήσεων» η Unicef παρουσιάζει στοιχεία από 161 χώρες που δείχνουν ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2012, καταγράφηκε μόλις το 60% του συνόλου των βρεφών που γεννήθηκαν. 
Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγραφής των γεννήσεων διαπιστώνονται στη Νότια Ασία και την υποσαχάρια Αφρική. Συγκεκριμένα, οι 10 χώρες με τα χαμηλότερα επίπεδα καταγραφής των γεννήσεων είναι: Σομαλία (3%), Λιβερία (4%), Αιθιοπία (7%), Ζάμπια (14%), Τσαντ (16%), Ενωμένη Δημοκρατία της Τανζανίας (16%), Υεμένη (17%), Γουινέα-Μπισσάου (24%), Πακιστάν (27%) και Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (28%).

Ακόμα και όταν τα παιδιά είναι καταγεγραμμένα, πολλά δεν έχουν κανένα πιστοποιητικό για αυτή την καταγραφή. Στην Ανατολική και Νότια Αφρική για παράδειγμα, μόνο τα μισά περίπου εκ των καταγεγραμμένων παιδιών έχουν πιστοποιητικό γέννησης. 
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 1 στα 7 καταγεγραμμένα παιδιά διαθέτει πιστοποιητικό γέννησης. Σε μερικές χώρες αυτό οφείλεται σε απαγορευτικά τέλη καταγραφής. Σε άλλες χώρες δεν εκδίδονται πιστοποιητικά γέννησης και οι οικογένειες δεν διαθέτουν καμία απόδειξη για την καταγραφή.
 
Τα παιδιά που δεν καταγράφονται κατά τη γέννηση ή δεν έχουν έγγραφα που να πιστοποιούν την ταυτότητά τους, συχνά αποκλείονται από την πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγειονομική φροντίδα και την κοινωνική ασφάλιση, ενώ μπορεί να πέσουν ευκολότερα θύματα trafficking. 
Αν τα παιδιά χωρισθούν από τις οικογένειές τους εξ αιτίας φυσικών καταστροφών, συρράξεων ή ως αποτέλεσμα της εκμετάλλευσης, η επανένωσή τους γίνεται πιο δύσκολη λόγω έλλειψης επίσημης τεκμηρίωσης.
 
Σύμφωνα με τη UNICEF, η μη καταγεγραμμένες γεννήσεις είναι ένα σύμπτωμα των αδικιών και ανισοτήτων σε μια κοινωνία. Η UNICEF χρησιμοποιεί καινοτόμες προσεγγίσεις για την υποστήριξη των κυβερνήσεων και των κοινοτήτων για την ενίσχυση των πολιτικών και των συστημάτων ληξιαρχικής καταγραφής. 
Στην Ουγκάντα για παράδειγμα – με την υποστήριξη της UNICEF και του ιδιωτικού τομέα – υλοποιείται μια λύση που ονομάζεται MobileVRS που χρησιμοποιεί την τεχνολογία της κινητής τηλεφωνίας για την ολοκλήρωση των διαδικασιών καταγραφής των γεννήσεων μέσα σε λίγα λεπτά, μια διαδικασία που διαρκεί συνήθως μήνες.


Πηγή/φωτό: Ελευθεροτυπία