ΝΕΡΟ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΓΛΥΚΟΥ ΝΕΡΟΥ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΩΚΕΑΝΟΥΣ (της Κατερίνας Κανόνη)

eirhnikos - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

eirhnikos - Σόλων ΜΚΟΤεράστια αποθέματα γλυκού νερού ανακαλύφθηκαν κάτω από το βυθό των ωκεανών, με τους επιστήμονες να εκτιμούν ότι τα αποθέματα αυτά θα μπορούσαν να αποδειχτούν σωτήρια για την επιβίωση των επόμενων γενεών.
Οι Aυστραλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι βρήκαν 500.000 κυβικά χιλιόμετρα γλυκού νερού κάτω από το βυθό της θάλασσας στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα ανοιχτά της Αυστραλίας, της Κίνας, της Βόρειας Αμερικής και της Νότιας Αφρικής.

Τα ευρήματα προέκυψαν από την ανάλυση μελετών για το νερό των βυθών, που πραγματοποιήθηκαν για την ανεύρεση πετρελαίου και φυσικού αερίου. Συνδυάζοντας όλα τα στοιχεία, κατάφεραν να δείξουν ότι είναι σύνηθες φαινόμενο η ύπαρξη γλυκού νερού κάτω από τον βυθό και δεν οφείλεται σε κάποια ανωμαλία της φύσης.

Η ανακάλυψη συμπίπτει χρονικά με την εκτίμηση του ΟΗΕ ότι η χρήση του νερού ένα αυξηθεί πάνω από το διπλάσιο του ποσοστού του παγκόσμιου πληθυσμού κατά τον τελευταίο αιώνα λόγω της αρδευόμενης γεωργίας και της παραγωγής κρέατος.

Πάνω από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει ήδη σε συνθήκες λειψυδρίας, ενώ μέχρι το 2030 ο ΟΗΕ εκτιμά πως το 47% των ανθρώπων θα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα από την έλλειψη νερού.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Vincent Post του Πανεπιστημίου Flinders, «ο όγκος των συγκεκριμένων αποθεμάτων νερού είναι εκατό φορές μεγαλύτερος από τον όγκο που έχουμε αντλήσει από το υπέδαφος της Γης από τον περασμένο αιώνα μέχρι το 1900.»

«Τα αποθέματα γλυκού νερού στον πλανήτη μας ολοένα και μειώνονται, συνεπώς η ανακάλυψη σημαντικών νέων αποθεμάτων ανοιχτά των ακτών είναι συναρπαστική.»

Τα αποθέματα σχηματίστηκαν πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, όταν η στάθμη της θάλασσας ήταν πολύ χαμηλότερη και οι περιοχές, που σήμερα βρίσκονται κάτω από τους ωκεανούς, είχαν εκτεθεί στη βροχή, απορροφώντας νερό στον υποκείμενο υδροφόρο ορίζοντα.

Όταν οι πολικοί πάγοι άρχισαν να λιώνουν πριν από 20.000 χρόνια, οι ακτογραμμές αυτές βυθίστηκαν κάτω από το νερό αλλά οι υδροφόροι ορίζοντές τους παρέμεινες ανέπαφοι καθώς προστατεύονταν από στρώματα αργίλου και ιζημάτων.

Σύμφωνα με τον Post, η γεώτρηση για την εκμετάλλευση των συγκεκριμένων αποθεμάτων νερού μπορεί να είναι ακριβή, αλλά σίγουρα θα κοστίσει λιγότερο από την αφαλάτωση του θαλασσινού νερού, ενώ θα πρέπει να δοθεί τεράστια προσοχή ώστε να μην μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας.

Κανόνη Κατερίνα, k.kanoni@eleftherotypia.net
Πηγή/φωτό: Ελευθεροτυπία από Daily Mail